Saopštenje: Korak bliže ka kvalitetnijim i održivim javnim politikama

Stevo Muk, predsjednik UO Instituta alternativa, na svečanoj dodjeli diploma Škole javnih politika, iskazao je zadovoljstvo što je do sada ukupno 100 predstavnika različitih sektora, uglavnom mladih ljudi iz državne uprave, ali i iz nevladinih organizacija prošlo kroz ovu obuku.

Institut alternativa već peti put organizuje Školu, uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Ove godine, dvadeset predstavnika ministarstava, Skupštine, nevladinih organizacija i medija pohađali su obuku, i upoznali se sa ključnim aspektima procesa kreiranja, analize, sprovođenja i monitoringa javnih politika.

Imajući u vidu fazu pregovora o pristupanju EU u kojoj se nalazi Crna Gora, potrebni su jaki državni kapaciteti za izradu efikasnih i održivih javnih politika.

“Drago nam je što smo mogli da vam ponudimo i praktična znanja i dodatna predavanja na neke teme koje su bitne, uključujući ono što se odnosi na antikorupcijske politike i budžetski aspekt javnih politika”, kazao je Stevo Muk prilikom dodjele diploma, naglasivši da se nada da će stečena znanja polaznici iskoristiti u svom budućem radu.

Škola Instituta alternativa, između ostalog, obezbjeđuje i kanal komunikacije i saradnje između civilnog društva i državnih institucija, i doprinosi njihovom međusobnom povezivanju i razumijevanju. Značaj Škole još je veći imajući u vidu da se javne politike ne izučavaju u dovoljnoj mjeri u okviru formalnog sistema obrazovanja. A ovaj program licenciran je kao zvanični program za sticanje znanja i vještina iz oblasti javnih politika od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore.

Nevena Vulević, novinarka portala Vijesti i jedna od polaznica Škole, kaže da je ona od velikog značaja njenim kolegama.

„Na odsjeku novinarstva nemamo predmet javne politike, a sami znamo koliko je razumijevanje javnih politika bitno i za novinarstvo, i za same novinare”, smatra Nevena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *