Saopštenje: Izabrati zamjenika predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu

Opozicija nema svog predstavnika u Vijeću za nacionalnu bezbjednost zbog petogodišnjeg neuspjeha da se imenuje zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu iz redova opozcije.

Zakonom o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora Crne Gore je propisan sastav Vijeća za nacionalnu bezbjednost i čine ga, pored ostalih, i predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu. Ipak, Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Rješenje o imenovanju Vijeća koje nije uključilo zamjenika predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu već samo predsjednika.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost ima, mada nedovoljno precizno propisane, važne nadležnosti za koordinaciju obavještajno bezbjednosnog sektora, unapređenje razmjene informacija između službi i kreiranje politika u ovoj oblasti.

U skladu sa Poslovnikom Skupštine, zamjenik predsjednika Odbora treba da bude izabran iz redova opozicionih političkih partija. Međutim, opozicija ne uspijeva da postigne dogovor o ovom pitanju od 2009. godine i Odbor već pet godina nema zamjenika predsjednika.

Važnost pozicije zamjenika je višestruka kada je u pitanju ovo radno tijelo imajući u vidu nadležnosti Odbora u domenu demokratske i civilne kontrole sektora bezbjednosti i odbrane. Na zamjeniku je dodatna odgovornost da u ime opozicije inicira aktivniju upotrebu kontrolnih mehanizama za nadzor državnih organa ovog sektora koji su, po prirodi, podložni zloupotrebi zbog represivnih ovlašćenja koja su im na raspolaganju.

Imajući u vidu veoma oštre ocjene o dosadašnjoj reformi sektora bezbjednosti i odbrane koje se mogu čuti iz redova opozicije, i to da je ovaj sektor je još uvijek opterećen brojnim nerazriješenim pitanjima, neophodno je snažnije učešće Odbora za bezbjednost i odbranu u kreiranju boljeg okvira za funkcionisanje institucija ovog sektora i učestalija primjena Zakona o parlamentarnom nadzoru, posebno kada su u pitanju kontrolna i konsultativna saslušanja, posjete institucijama, zahtjevi za dostavljanjem informacija, nadzor nad mjerama tajnog nadzora, itd.

Pohvaljujemo odredbu Zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora kojom je propisano najmanje dvomjesečno, izvještavanje Savjetu za odbranu i bezbjednost i Odboru za bezbjednost i odbranu jer je time uspostavljen parlamentarni nazor nad Vijećem, i ispoštovan princip podjele i ravnoteže vlasti.

Dina BAJRAMSPAHIĆ
istraživačica javnih politika

Vezane vijesti:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *