Saopštenje: Hitno istražiti navode o mogućoj zloupotrebi ovlašćenja Policije i Tužilaštva

Institut alternativa (IA) poziva Vrhovnog državnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da hitno razjasne da li ima istine u navodima o mogućem prikrivanju dokaza o odgovornosti trećeg lica za udes u Donjoj Gorici 29. jula koji je doveo do tragičnih posljedica.

Alarmanta je i najmanja sumnja da predstavnici nadležnih organa učestvuju u zataškavanju slučaja i prikrivanju dokaza, zbog čega ovaj predmet mora dobiti punu pažnju i hitno rasvjetljenje svih okolnosti.

Ukoliko je i najmanji dio navoda tačan, očekujemo da postupajući policijski službenici i državni tužilac koji rukovodi izviđajem budu u najkraćem roku procesuirani. Državno tužilaštvo i Uprava policije moraju pokazati odlučnost da se svako nezakonito i neprofesionalno postupanje sankcioniše, a posebno nedjelo ovakvih razmjera. U protivnom, ovaj slučaj će dati podstreka službenicima ova dva organa da nastave sa sličnim “intervencijama” koje ostavljaju nesagledive posljedice po pravdu, pravo i povjerenje građana u institucije.

Na rukovodiocima Tužilaštva i unutrašnjoj kontroli policije je da što prije istraže i daju odgovor o tome da li je u postupanju nadležnih bilo nezakonitosti za koje u ovom trenutku postoji opravdana sumnja, a na javnosti da ne dozvoli da se ovaj slučaj zaboravi.

Pozadina slučaja dostupna na portalu Vijesti: Porodica sama istražuje udes: Bolje da ne ćutite, znamo ko je vozio

Dina Bajramspahić
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *