Saopštenje: Direktorov stručni ispit i javnost naše uprave

Upravna inspekcija i drugi nadležni organi treba da se izjasne o tome da li je Uprava za kadrove sakrila informaciju o polaganju stručnog ispita za rad u državnim organima aktuelnog direktora Agencije za sprječavanje korupcije i o sprovođenju same procedure polaganja.

Prema medijskim navodima, Sreten Radonjić, direktor Agencije, položio je stručni ispit za rad u državnim organima nepospredno prije izbora na sadašnju funkciju – 28. avgusta. Međutim, na listi kandidata za polaganje stručnog ispita iz avgusta ove godine, nema njegovog imena za razliku od drugih kandidata, pa se nameće logično pitanje:

Da li je gospodin Radonjić privilegovan od strane Uprave za kadrove, koja, po potrebi, na nedosljedan i arbitraran način odlučuje koje informacije će postaviti na svoju Internet prezentaciju?

Dodatno, pitamo se na koji način je i da li je uopšte polaganje stručnog ispita za ovog kandidata organizovano, ukoliko za tako nešto ne postoji uredna objava i najava na sajtu Uprave za kadrove.

Institut alternativa je i ranije ukazivao na selektivno objavljivanje informacija od strane Vlade i državnih organa.

Ovakvi primjeri za koje javnost i civilno društvo saznaje samo igrom slučaja, pod veliki znak pitanja stavljaju ukupnu transparentnost rada Vlade, i jednakost njenog pristupa prema svim građanima, odnosno pitanjima koja su od značaja za život građana.

Institut alternativa je već nekoliko puta ukazivao na propuste u uspostavljanju Agencije za sprječavanje korupcije. Smatramo da nedoumice, nerazriješene okolnosti i zakulisne radnje koji se nižu u vezi sa novoosnovanom institucijom ne doprinose njenom profilisanju u zaštitnicu integriteta javne službe i vjesnika efikasnije borbe protiv korupcije.

Inspekcijski organi i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje vrši nadzor nad radom Uprave za kadrove, stoga, treba da preispitaju informacije i navode u vezi sa utvrđivanjem liste kandidata za direktora Agencije za sprječavanje korupcije i opštih uslova koje su svi kandidati za ovu funkciju morali da ispune, ali i same procedure izbora.

Mi dajemo svoj doprinos tome, prilaganjem spiska kandidata kojima je odobreno polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima za 28. avgust 2015. godine, a koji možete preuzeti ovdje.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *