Saopštenje: Agencija za sprečavanje korupcije bez dovoljnih resursa

Utvrđeni predlog budžeta Agencije za sprečavanje korupcije nije zasnovan na prethodnoj analizi optimalnih uslova za njen rad i obezbjeđivanje rezultata, nije usklađen s ostalim dokumentima i propisima, a sama procedura njegovog usaglašavanja umanjuje Zakonom definisane nadležnosti Savjeta Agencije.

Direktor je smanjio, ionako nedovoljan budžet Agencije za sprečavanje korupcije, za više od 100 000 evra. To pokazuje da se nerealno i neracionalno utvrđuju prioritetne aktivnosti i troškovi tokom prve godine rada ovog tijela. Nažalost, kada uskoro bude neophodno da se ovaj i ovakav budžet povećava, to će biti promovisano kao velikodušnost i uspjeh.

Dodatno je problematično kašnjenje usvajanja podzakonskih akata, pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kao i plana rada Agencije. Tako se bez projekcije potrebnih profila službenika koji će biti angažovani za rad u ovom tijelu planira veći iznos za ugovore o djelu za ”deficitarna stručna znanja”, obuke, usavršavanja i konsultantske usluge, ali i nabavku vozila, nego za potrebno umrežavanje podataka i unapređenje softverskih rješenja. Takođe, nije obrazloženo da li se i dalje koriste donatorska sredstva za bezbjednosnu strukturu, kao što je navedeno u Akcionom planu za poglavlje 23. Klasifikacija troškova nije u potpunosti najjasnija posebno kod dijela internet i komunikacionih usluga, odnosno unapređenja softvera i servera. Predlog budžeta nije usklađen ni sa visinom dodatnih naknada za zaposlene. Sve ovo ukazuje na paušalno određivanje ustaljenih kategorija budžeta, bez obezbjeđivanja resursa tamo gdje su najpotrebniji.

Uloga Savjeta Agencije je, dalje, značajno ograničena razmatranjem predloga budžeta nakon što je Vlada već usvojila ovaj dokument. Dinamika je trebalo da bude obrnuta, budući da je i propisima predviđena najprije rasprava na ovom tijelu, pa tek onda formalno usvajanje na Vladi. Na ovaj način je prostor za izmjenu budžeta ograničen na amandmansko djelovanje.

Otuda je jasno da će ovakav pristup, te kašnjenje u popunjavanju radnih mjesta, značajno odložiti operativnost Agencije, što je prioritet koji je pred Crnu Goru postavljen u procesu pregovora i tek početni korak u uspostavljanju novog okvira za prevenciju korupcije.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *