Regionalna TEN konferencija o učinku javne uprave

TEN mreža, koju čine Institut Alternativa iz Podgorice, Centar za evropske politike (CEP) i Institut za evropske politike (EPI) organizovala je dvodnevnu regionalnu konferenciju „Unapređenje učinka javne uprave: dosadašnja iskustva i perspektive za budućnost“.

Fokus ove konferencije bio je na ulozi i značaju revizije svrsishodnosti i evaluacije javnih politika za unapređenje procesa kreiranja javnih politika i rada javne uprave u procesima pristupanja Evropskoj uniji.

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa i Malinka Ristevska Jordanova, direktorka Instituta za evropske politike zaključili su da je regionalna saradnja u pregovaračkom procesu, u obliku razmjene nacionalnih iskustava veoma važna, kao i saradnja sa civilnim sektorom.

U nastavku konferencije predstavljena je zajednička studija istraživačica TEN mreže, Jovane Marović (IA), Milene Lazarević (CEP) i Simonide Kacarske (EPI), pod nazivom “Revizija svrsishodnosti i evaluacija javnih politika na Zapadnom Balkanu: na istom ili paralelnom kolosjeku?” O evidentiranim nalazima i preporukama istraživačice TEN mreže diskutovale su sa Jasnom Atanasijević, direktorkom Republičkog sekretarijata za javne politike i Gerhardom Hameršmidom iz Hertie škole za upravljanje (Berlin).

Produktivna diskusija obilježila je i preostala dva panela prvog dana konferencije: „Kako da se rezultati revizija svrsishodnosti iskoriste u procesu kreiranja politika?“ koji je moderirala Simonda Kacarska (EPI) i “EU kao odlučujući faktor u poboljšanju odgovornosti vlasti i učinka javne uprave na Zapadnom Balkanu” na kom je moderator bila Zorana Gajić (ReSPA).

Drugi dan konferencije bio je rezervisan za razmjenu nacionalnih iskustava u oblasti reforme javne uprave. O tome koliko je evaluacija javnih politika značajna, kakav je učinak javne uprave i kako unaprediti kreiranje politika u odvojenim radnim grupama diskutovali su stručnjaci i istraživači iz regiona i Evrope.

Radne grupe moderirali su Marko Sošić (IA), Miloš Đinđić (CEP) i Kristina Cuculoska (EPI).

Na linku ispod možete pogledati kratak video sa TEN konferencije:

Ova konferencija dio je aktivnosti na projektu „Revizija svrsishodnosti i evaluacija javnih politika: na istom ili paralelnom kolosjeku“ koji se sprovodi u okviru Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP), koji je finansijski podržan od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *