Reagovanje: Napad na Nezavisni dnevnik Vijesti

Povodom najnovijeg u nizu napada, Institut Alternativa ovim putem iskazuje najiskreniju solidarnost sa uredništvom, novinarima i zaposlenima u dnevnoj novini Vijesti.

Iskazujemo bojazan da je poruka najnovijeg napada kako ce sljedeći put napadači biti jos žešći i nemilosrdniji, odnosno da će brutalno i direktno udariti na živote ljudi.

Pozivamo Vladu da pruži policijsku zaštitu i obezbjeđenje prostora redakcije dnevnog lista Vijesti. Novinari ne mogu i ne smiju raditi u uslovima koji liče na izvještavanje sa prve linije fronta.

Apelujemo na najširu podršku i solidarnost svih slobodnih ljudi. Nasilje mora biti osuđeno i zaustavljeno. Žrtva ovog i ranijih napada nisu samo konkretni ljudi, već svi građani i njihove slobode.

Ministar unutrašnjih poslova mora vremenski oročiti rezultat istrage najnovijeg napada. Ukoliko u što kraćem roku ne bude rezultata istrage, rukovodioci moraju podnijeti ostavku ili biti razriješen. Najprije direktor Uprave policije, a zatim i ministar.

Ako postoje razlozi za neuspjeh dosadašnjih istraga, javnost ima pravo da sazna te razloge. Naročito ako je riječ o unutrašnjim opstrukcijama u policiji, tužilaštvu i ANB.

Pozivamo predsjednika Vlade da prekine kampanju koja se protiv kritičara režima vodi u državnim i njemu bliskim medijima.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović snosi najveću odgovornost za nastavak napada. Đukanovićeva politička odgovornost je najveća jer godinama unazad nije obezbijedio da se napadači na novinare privedu pravdi, a istovremeno je ohrabrivao obračun sa nezavisnim medijima.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *