Reagovanje Koalicije KUM: Lokalne vlasti da ne ignorišu zahtjeve građana

Koalicija za transparentnost i borbu protiv korupcije na lokalnom nivou (KUM) podržava napore nevladinih aktivista i građana Ulcinja da zaštite prostor Borove šume i poziva lokalnu vlast u Ulcinju da uvaži glas sopstvenih građana, ali i da se odgovorno odnosi prema resursima koje ova opština ima.

Podsjećamo da građani Ulcinja nijesu imali blagovremene informacije o planovima i pokušajima prenamjene prostora Borove šume od strane opštine Ulcinj. PUP-om Ulcinja, kroz netransparentan proces, ovaj prostor je predviđen za turizam i izrađen je i nacrt DUP-a ,ali je isti dobio negativno mišljenje od Komisije za reviziju (12.06.2019). Samim tim, nije ni u zakonskom roku u lokalnom parlamentu usvojen. Takođe, tokom gotovo devet godina rada na PUP-u i dvije javne rasprave, Borova šuma nije bila pomenuta, već su u fokusu bile druge oblasti, poput Velike plaže, Solane, Ade Bojane, Valdanosa, Šasa i Limana/Maslinjaka. Iako je bila predviđena valorizacija Borove šume nije bilo jasno u kojoj razmjeri će se to razvijati, osim dijela koji se odnosi na izgradnju novog hotela Galeb (na mjestu starog hotela), što su građani podržali, jer je taj hotel nekad predstavljao jedan od simbola turizma.

U aprilu ove godine je jedno lice iz regiona gradilo “restoran” u jedinom proširenju Borove šume, a drugi je čak je i bagerom ušao i kako je naveo “čistio svoju imovinu”. Na to su građani Ulcinja organizovali protest i tražili od opštinskih vlasti da stavi trajni moratorijum na čitav prostor Borove šume. Protesti su održani 7. i 23. maja 2019, pored zgrade Opštine Ulcinj, i građani su tada predali i zahtjev za pokretanje formalne zaštite Borove šume. Nažalost, opštinske vlasti nijesu svoje građane udostojile ni odgovora.

Nezadovoljstvo građana, kao i nevladinih organizacija, je aktualizirano nakon što je objavljena informacija da je Vlada Crne Gore donijela Odluku o izradi DUP-a „Pinješ – Borova šuma“, kao i Odluku o izradi DUP-a „Hoteli i vile visoke kategorije“, takođe na Pinješu. To je bio znak i da je Opština Ulcinj, suprotno iskazanom stavu građana i javnom interesu, tražila od MORT-a ponovnu izradu DUP-a u Borovoj šumi. Građani Ulcinja su nastavili da izražavaju nezadovoljstvo i putem socijalnih mreža, a što je dinamizirano nakon objavljivanja informacije da je postignut dogovor između Vlade i Opštine Ulcinj za ustupanje zemljišta (8000m2) zarad deblokade opštinskog žiro računa. Tada je iniciran i novi protest ispred opštine i preko opštinske arhive uručen je zahtjev, koji je potpisalo 300 građana, da se zaštiti Borova šuma. Opština je na to reagovala objavom nepotpisanog saopštenja i pokušajem diskreditacije prepoznate aktivistkinje Zenepe Lika. Taj napad je bio činjenično neutemeljen što je koleginica Lika dokazala, ali je ukazao da je građanski protest iznenadio i čini se, na kratko, i uplašio ulcinjske vlasti. Opština je, podsjećamo, zabranila građanima koji su protestovali da priključe ozvučenje na struju u zgradi opštine, iako je ti isti građani plaćaju.

Koalicija KUM izražava zabrinutost što opštinske vlasti u Ulcinju istrajavaju da ovaj proces, uprkos jasno izraženom protivljenju građana, završe a na što ukazuje i današnja izjava predsjednika opštine, koji je najavio skoru uplatu sredstava od strane Vlade opštini Ulcinj, a za što će opština Ulcinj žrtvovati i Borovu šumu – svoju jedinu zelenu površinu u jezgru grada i svojevrsno “otvoreno liječilište” građana Ulcinja.

Lokalne vlasti treba ne smiju grubo ignorisati građanske inicijative, a posebno ne one koje su u pravcu zaštite resursa same opštine i u javnom interesu.

Koaliciju za transparentnost i borbu protiv korupcije na lokalnom nivou (KUM) čini 18 OCD i to: Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), UL-Info iz Ulcinja, Institut alternativa (IA), Za Druga iz Petrovca, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Juventas, Bonum iz Pljevalja, Aktivna zona sa Cetinja, Bjelopoljski demokratski centar, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG), Sindikat doktora medicine Crne Gore, Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja „Defendologija” iz Nikšića, Monitoring grupa Ulcinj – MogUL, Centar za političku edukaciju iz Nikšića, NVO Da zaživi selo iz Pljevalja, Monitorov centar za demokratiju i medije (MCDM) i Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby iz Ulcinja.

Kolicija je formirana u okviru projekta “Smjestimo korupciju u muzej!”, koji realizuje CGO u saradnji sa partnerima i uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave Vlade Crne Gore. Stavovi izraženi u ovom saopštenju isključiva su odgovornost članica Koalicije KUM i ne odražavaju nužno stavove EU i Ministarstva javne uprave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *