Reagovanje Instituta alternativa povodom saopštenja Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija

Povodom odgovora Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) na naše saopštenje ”Kriju izvještaj Evropske komisije o korupciji na lokalnom nivou” želimo da informišemo javnost da je Institut alternativa 3. avgusta 2015. godine dobio od MVPEI odgovor i stav Evropske komisije da su izvještaji ekspertskih misija njeno vlasništvo, ali da će povodom svakog sledećeg zahtjeva odlučiti da li će taj konkretan izvještaj učiniti dostupnim zainteresovanoj strani ili ne. U skladu sa tim, IA se obratio MVPEI 31. decembra 2015. godine tražeći izvještaj ekspertske misije koja se odnosila na korupciju na lokalnom nivou. Odgovarajući na naš zahtjev, MVPEI kaže da je izvještaj označen stepenom tajnosti ”interno” i da ga zbog toga ne možemo dobiti (odgovor MVPEI prilažemo na kraju teksta). Nismo, dakle, dobili informaciju šta je EK odlučila povodom ovog konkretnog izvještaja, već da se zahtjev odbija jer je dokument tajan.

Dodatno, iz navoda ”i pored toga što smo znali da traženi izvještaj još nije završen” nejasno je da li MVPEI ima te ”nezavršene djelove” budući da, ako je odgovor negativan, onda je njihovo obrazloženje trebalo da bude da nisu u posjedu traženog dokumenta.

MVPEI, dalje, nije u odgovoru navelo da je EK kontaktirana, niti da Komisija faktički nije odbila naš zahtjev već da je odgovorila da dokument još nije završen. Najzad, naše reakcija je rukovođena pitanjem ”da li ste sami odlučivali o pristupu dokumentu koje ‘nije Vaše vlasništvo’” budući da upravo takav zaključak proizilazi iz odgovora MVPEI.

Nakon saopštenja MVPEI tražili smo dostavljanje mišljenja EK po našem zahtjevu na upit MVPEI a u vezi sa izvještajem o korupciji na lokalnom nivou (kopiju zahtjeva možete pročitati na kraju teksta), budući da nam ono ranije nije dostavljeno na uvid, niti smo znali da postoji.

IA će nastaviti da instistira na potpunom otvaranju procesa pregovora kako prema nadležnim institucijama, tako i obraćanjima Evropskoj komisiji uz objašnjenje zašto je važno da dozvoli uvid u svoje izvještaje uz zaštitu podataka o ličnosti i istragama.

Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja

Odgovor MVPEI na zahtjev Instituta alternativa – 13. januar 2016.

Zahtjev Instituta alternativa upućen Ministarstvu 15. januara 2016.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *