Protest povodom odbijanja naše inicijative

Izražavamo najoštriji protest povodom odluke Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje da odbije inicijativu za organizovanje konsultativnog saslušanja o javnim nabavkama u zdravstvu.

Ne možemo da razumijemo da Odbor koji u nadležnosti ima zdravstvo nije zainteresovan da sazna više o problemima u sektoru javnih nabavki, a čije je funkcionisanje neophodan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema i kvalitetnu uslugu pacijentima.

Pozivamo poslanike DPS koji su glasali protiv inicijative (Zoran Jelić, Halil Duković, Zorica Kovačević i Zoran Srzentić) da javnosti, gradjanima, a naročito pacijentima objasne razloge za glasanje protiv ove inicijative.

Nije bilo ništa prirodnije od toga da u situaciji kakvu imamo, upravo ovaj Odbor inicira raspravu o ovom važnom pitanju.

Zahvaljujemo se poslaniku Janku Vučiniću iz DF koji je formalno predložio inicijativu, kao i poslanicima Nevenu Gošovicu i Andriji Popoviću koji su glasali za inicijativu.

Žao nam je sto sjednici nijesu prisustvovali članovi Odbora iz reda opozicije (Novica Stanić, Radovan Asanović) I član odbora iz reda SDP-a (Izet Bralić)

Očekujemo od Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da na narednoj sjednici stavi ovo pitanje na dnevni red i povrati povjerenje javnosti u Skupstinu Crne Gore.

Podsjećamo da smo inicijativom trazili sprovođenje zajedničkog konsultativnog saslušanja od strane Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, odgovornih aktera u oblasti javne nabavke ljekova, medicinskih sredstava i opreme, sa ciljem da se pronađu najbolja zakonska rješenja i prakse kako bi se spriječilo produzenje i ponavljanje aktuelne krize u javnim nabavkama u ovom sektoru.

Javne nabavke u sektoru zdravstva obiljezili su tokom prošle i ove godine brojni problemi.

Slučaj nabavke insulina kao i nabavke drugih ljekova i medicinskog potrošnog materijala tokom prošle godine, koje su praćene nepoštovanjem zakonskih rokova za žalbeni postupak, poništavanjem tendera, te, višemjesečnom procedurom koja je prouzrokovala nestašicu lijekova, obaranje odluka Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, ukazali su na potrebu preciznijeg zakonskog uređenja kao i boljeg funkcionisanja institucija u sistemu javnih nabavki.

O značaju ovog pitanja govori činjenica da se u oblasti javnih nabavki u zdravstvu godišnje troši blizu pedeset miliona eura kao i da su krajnji korisnici nabavke ove robe (ljekova) pacijenti. Dužni smo kao društvo i država da im obezbijedimo minimum uslova za liječenje tokom cijele godine. Dužni smo da spriječimo da ljudi u stanju potrebe budu žrtve zakona, nesposobnosti, birokratije i korupcije. Potrebno je spriječiti da se nestašice ljekova ponove u 2014.godini.

Skupština Crne Gore mora doprinijeti razrješenju aktuelne krize javnih nabavki u sektoru zdravstva (nabavka ljekova, medicinskih sredstava i opreme). Zajedničkim radom i djelovanjem Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje (kao matičnih odbora za javne nabavke i zdravstvenu zaštitu) moraju se naći valjana rješenja za prevazilaženje problema u ovoj oblasti.

Stevo MUK Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *