Inicijativa za održavanje konsultativnog saslušanja o javnim nabavkama u zdravstvu

Institut alternativa je predsjednicima Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odboru za zdravstvo rad i socijalno staranje uputio inicijativu za održavanje zajedničkog konsultativnog saslušanja o javnim nabavkama u sektoru zdravstva. Cilj saslušanja bi bio da se pronađu najbolja zakonska rješenja i prakse kako bi se spriječilo produženje i ponavljanje aktuelne krize u javnim nabavkama u ovom sektoru.

Javne nabavke u sektoru zdravstva obilježili su tokom prošle i ove godine brojni problemi: slučaj nabavke insulina kao i nabavke drugih ljekova i medicinskog potrošnog materijala tokom prošle godine, koje su praćene nepoštovanjem zakonskih rokova za žalbeni postupak, poništavanjem tendera, te višemjesečnom procedurom koja je prouzrokovala nestašicu lijekova, obaranje odluka Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, itd.

Sve ovo ukazuje na potrebu preciznijeg zakonskog uređenja, kao i boljeg funkcionisanja institucija u sistemu javnih nabavki. O značaju ovog pitanja govori činjenica da se u oblasti javnih nabavki u zdravstvu godišnje troši blizu pedeset miliona eura kao i da su krajnji korisnici nabavke ove robe (ljekova) pacijenti.

Dužni smo kao društvo i država da im obezbijedimo minimum uslova za liječenje tokom cijele godine. Dužni smo da spriječimo da ljudi u stanju potrebe budu žrtve zakona, nesposobnosti, birokratije i korupcije. Potrebno je spriječiti da se nestašice ljekova ponove u 2014.godini.

Skupština Crne Gore mora doprinijeti razrješenju aktuelne krize javnih nabavki u sektoru zdravstva (nabavka ljekova, medicinskih sredstava i opreme). Zajedničkim radom i djelovanjem Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje (kao matičnih odbora za javne nabavke i zdravstvenu zaštitu) moraju se naći valjana rješenja za prevazilaženje problema u ovoj oblasti.

Pročitajte kako je o našoj inicijativi izvijestio dnevni list “Dan”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *