Prijedlozi civilnog društva za rad DRI

Institut alternativa je uputio svoje i prijedloge partnerskih organizacija za vršenje eksterne revizije u narednoj godini; tražimo kontrolu optimizacije javnog sektora, povjerljivih javnih nabavki, Univerziteta Crne Gore, centara za socijalni rad i nabavki i isporuka pomagala za osobe sa invaliditetom.

Doprinos pripremi Godišnjeg plana revizija Državne revizorske institucije za 2019. godinu ogleda se u pet predloga nevladinih organizacija o temama i institucijama, koje bi trebalo da budu predmet nadzora u narednoj godini.

DRI bi trebalo da se uključi u kontrolu sprovođenja Plana optimizacije javne uprave Crne Gore 2018-2020, budući da se radi o strateškom dokumentu čiji je opseg primjene gotovo cijeli javni sektor. Od uspješnog sprovođenja ovog plana, između ostalog, zavise dalje uplate sektorske budžetske podrške Evropske unije (EU), koja je ugovorena u ukupnom iznosu od 15miliona eura.

Građani takođe nemaju nikakav uvid u planove i izvještaje o povjerljivim nabavkama Ministarstva odbrane i Agencije za nacionalnu bezbjednost, a kako su isti nedostupni po zahtjevu za slobodan pristup informacijama ili nose oznaku tajnosti, DRI je jedina institucija koja može trošenje javnog novca na povjerljive nabavke učiniti transparentnijim.

Desetine milona minusa u poslovanju Univeziteta Crne Gore, kao i činjenica da je posljednji Izvještaj o reviziji Univerziteta Crne Gore urađen za 2009.godinu, su neki od ključnih razloga zašto je Centar za građansko obrazovanje (CGO) predložio da DRI uključi Univerzitet u plan revizija.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) je takođe ukazalo da bi uključivanjem centara za socijalni rad, DRI obilježila deceniju od posljednje izvršene kontrole ovih potrošačkih jedinica, koje su izuzetno značajne po visini sredstava kojima raspolažu ali i čestim sumnjama u neregularnost u radu.

UMHCG takođe smatra da bi trebalo da se sprovede kontrola ugovora, nabavke i isporuke pomagala za osobe za invaliditetom između Fonda za zdravstveno osiguranje i preduzeća Rudo Montenegro. U suprotnom, sumnje u potencijalne političke i druge zloupotrebe ovih sredstava ostaju opravdane.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *