Predstavnica IA u prestižnoj njemačkoj organizaciji

Naša Milena Milošević provela je mjesec dana kao gostujuća istraživačica u Njemačkom savjetu za spoljnu politiku (DGAP) u sklopu programa koji je finansirao Evropski fond za Balkan (EFB).

Tokom boravka u sjedištu ove prestižne organizacije u Berlinu u periodu između 15. maja i 15. juna, Milena je radila na istraživanju reforme javne uprave, jedne od glavnih istraživačkih oblasti Instituta alternativa (IA).

Sa ciljem upoznavanja sa funkcionisanjem javne uprave u zemljama članicama Evropske unije i uslovima koje kandidati za članstvo u EU moraju da ispune u ovoj oblasti, Milena je bila u posjeti njemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i vodećim obrazovnim insitucijama u oblasti dobrog upravljanja i političkih nauka, kao što su Hertie School of Governance i Freie Univerzitet.

Naša predstavnica iskoristila je priliku i da se bolje upozna sa radom civilnog sektora u Njemačkoj, naročito ograncima najpoznatijih međunarodnih neprofitnih organizacija, kao što su Transparency International i Reporters Without Borders.

Zajedno sa kolegama iz DGAP-a, Milena je održala i kratku prezentaciju studentima Freie Univerziteta o izazovima u ostvarivanju vladavine prava u Crnoj Gori i ključnim zahtjevima u pregovorima sa EU u ovoj oblasti. Učestvovala je i na konferenciji “EU10X10 – Prošireni horizont Evrope”, koju je Evropski pokret u Njemačkoj organizovao sa ciljem obilježavanja desete godišnjice od velikog, tzv. “big bang” proširenja EU, u saradnji sa ambasadama deset zemalja koje su se priključile EU 2004. godine.

Tokom boravka u Berlinu, Milena je učestvovala i na TRAIN seminaru koji je, u organizaciji DGAP-a, okupio još 10 predstavnika organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana.

TRAIN, kao program profesionalnog usavršavanja mladih istraživača javnih politika iz regiona, organizuje se od 2011. godine. Tek ove godine su predstavnici dvaju organizacija dobili mogućnost da, uz finansijsku podršku provedu mjesec dana sa DGAP-om i dodatno istraže oblast u kojoj rade.

Budući da je od svog osnivanja, IA posvećen profesionalnom usavršavanju svojih zaposlenih i jačanju svojih istraživačkih kapaciteta, ponosni smo što smo bili dio ove dragocjene razmjene iskustava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *