Predstavljeno istraživanje: Socijalni karton u Crnoj Gori – obećanje bez pokrića?

Institut alternativa je organizovao konferenciju za medije na kojoj je predstavljen istraživački rad “Socijalni karton u Crnoj Gori – obećanje bez pokrića?”.

Istraživanje je dio stalnih djelatnosti naše organizacije koje se odnose na praćenje procesa reformi socijalne politike u Crnoj Gori i predlaganje inovativnih rješenja u ovoj oblasti.

Na konferenciji su govorile autorka istraživačkog rada Dragana Radović i koordinatorka istraživanja u Institutu alternativa Jovana Marović.

Socijalni karton u Crnoj Gori - obećanje bez pokrića?Cilj ovog istraživačkog rada je da identifikuje izazove u realizaciji strateški važnog projekta koji je Vlada Crne Gore počela sprovoditi nakon 12 godina čekanja i da pruži preporuke za njihovo prevazilaženje. Projekat “Socijalni karton – Informacioni sistem socijalnog staranja” predstavlja namjeru Vlade Crne Gore da stvaranjem jedinstvene baze podataka o (potencijalnim) korisnicima prava u sistemu socijalnog staranja bolje usmjeri sredstva iz budžeta za ovu oblast, standardizuje postupak odlučivanja o ostvarenju socijalnih prava, smanji zloupotrebe i obezbijedi efikasnije planiranje različitih mjera i programa namijenjenih socijalno ugroženoj populaciji. Od realizacije ovog projekta zavisi ne samo uspješnost reorganizacije rada centara za socijalni rad već i kompletna reforma sistema socijalnog staranja. Cilj ove analize je da ukaže na očekivane efekte i izazove uspostavljanja informacionog sistema socijalnog staranja i ponudi preporuke za unapređenje dalje realizacije ovog projekta, čemu je djelimično doprinijela i uporedna praksa zemalja u regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *