Predavanja u okviru III modula Pete generacije Škole održana u Podgorici

Predavanja u okviru III modula Škole javnih politika održana su u petak i subotu, 25. i 26. novembra 2016. godine u Podgorici. Na temu “Evaluacija javnih politika” govorio je Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) iz Srbije.

Osnove javnih politika i ciklusa javnih politika predstavljeni su u uvodnom dijelu dvodnevnog predavanja, a posebna pažnja posvećena je razlikama između često poistovjećivanih pojmova monitoringa i evaluacije. Tokom individualne vježbe, polaznici Škole imali su zadatak da identifikuju javne politike među novinskim člancima i da ocijene u kojoj se fazi te politike nalaze. Uslijedilo je predstavljanje teorije promjena i matrice logičkog okvira, a tokom praktičnog dijela predavanja polaznici su u grupama identifikovali logičku matricu ili matricu teorije promjena neke javne politike, strategije ili programa u Crnoj Gori, te diskutovali o logici intervencije.

O definiciji termina evaluacija, različitim svrhama i tipovima evaluacije govorilo se tokom drugog radnog dana. Akcenat je stavljen na kriterijume za programsku evaluaciju definisane od strane OECD: relevantnost, efikasnost, učinkovitost, održivost i durogorčni uticaj (impact). Tokom individualne vježbe, polaznici su imali zadatak da pronađu primjere programske evaluacije u Crnoj Gori i da objasne pomenute kriterijume na tim primjerima. Kada je u pitanju sprovođenje evaluacija u Crnoj Gori, zaključeno je da iako u strategijama postoje primjeri navođenja potrebe za monitoringom i evaluacijom, evaluacije javnih politika i programa se uglavnom ne rade. Posebno su razmatrane ex-ante evaluacije lokalnih strategija razvoja.

Projekat Škola javnih politika – V generacija finansiran je od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću i Think Tank Fonda – Fondacije za otvoreno društvo. Škola je licencirana kao zvanični program za sticanje znanja i vještina iz oblasti javnih politika od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *