Praktični vodič za građane i građanke o slobodi mirnog okupljanja

Tri osnovne slobode, sloboda okupljanja, sloboda udruživanja i sloboda izražavanja, zajedno čine prostor za javno djelovanje građana i građanki, organizacija civilnog društva i medija. Bez ovih sloboda aktivizam ne bi bio moguć. Međutim, prisutna je globalna tendencija da se ova prava guše, ograničavaju, sputavaju. Zato je važno da znamo koji su elementi ovih prava i kako da se zaštitimo kada su ugrožena.

Osmomartovski marš žena, prvomajski marš radnika, povorka ponosa, protesti za zaštitu okoline i zdrave životne sredine, političke demonstracije, litije – primjeri su javnih okupljanja kojima građani i građanke žele da iznesu svoj stav i svoje zahtjeve upućene javnim vlastima. Građani su potpuno slobodni da izaberu temu oko koje žele da izraze svoje mišljenje i to predstavlja osnov demokratije i vladavine prava. Države su obavezne da omoguće ta okupljanja i da ispune sve pretpostavke da se ona mirno održe.

Da bismo upoznali građanke i građane sa njihovim pravima i obavezama u vezi sa organizacijom mirnog protesta, pripremili smo ovaj Praktični vodič. Cilj nam je da na jednostavan način, oslobođen pravnih i birokratskih formulacija, približimo važna pitanja koja treba imati na umu. Neke od napomena su administrativne a neke se tiču odbrane prava na okupljanje u slučaju da je ugroženo.

Ovaj Vodič je zasnovan za Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama iz 2016. godine, Ustavu Crne Gore, Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i relevantnim presudama Evropskog suda za ljudska prava. Strukturiran je u formi kratkih pitanja i odgovora. Cilj Vodiča nije analiza pravnog okvira već isključivo informisanje građana o tome koja su prava i obaveze sadržane u zakonodavstvu u vezi sa slobodom okupljanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *