Povući Nacrt Zakona o Prijestonici iz procedure

Institut alternativa poziva Ministarstvo javne uprave da povuče iz procedure nacrt Zakona o Prijestonici, koji je ovo ministarstvo dalo na javnu raspravu, bez najave, radne grupe i mimo programa rada Vlade za ovu godinu.

Rješenja predložena u nacrtu Zakona o Prijestonici su anti-sistemska, neodrživa i nepromišljena, kao i diskriminatorska prema ostalim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, pa zahtijevamo da Ministarstvo javne uprave povuče zakon.

Razočarani smo što je Ministarstvo javne uprave, uz neznatne razlike, preuzelo rješenje koje je DPS pokušao da ”provuče” kroz Skupštinu 2013. i 2014. godine.

Ovo će biti treći put da DPS pokušava da ostvari ideju osnivanja Fonda za razvoj Prijestonice, koja je posljednji put pominjana neposredno prije lokalnih izbora 2013. godine.

Plan je da ovaj fond ima budžet od 1% projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu, ili ako se za primjer uzme 2017. godina – 8,6 miliona eura.

Ukupni budžet Prijestonice za 2016. godinu je oko 8,8 miliona eura, što znači da Vlada namjerava da udvostruči budžet ove lokalne samouprave. Prijestonica je u finansijskom smislu već izuzeta od ostalih lokalnih samouprava, prema važećem zakonodavstvu. Npr. kada je riječ o porezu na dohodak fizičkih lica, svim opštinama pripada 12%, a Prijestonici 16%, što je značajno imajući u vidu da se radi o relativno lako naplativom prihodu.

I pored planiranih 8,6 miliona za razvojni fond, ključna besmislica je odredba u obrazloženju nacrta Zakona o prijestonici koja kaže da „za izvršenje ovog zakona nijesu potrebna dodatna finansijska sredstva.“

Sve se ovo dešava u situaciji u kojoj je Cetinje u obavezi da izmiruje obaveze prema ugovoru o reprogramu poreskog duga, a prema informacijama Instituta alternativa, ne izmiruje trenutne obaveze za poreze i doprinose prema državi već niz mjeseci.

Uprava Prijestonice je provjereno dokazala kroz dvostruko negativno mišljenje Državne revizorske institucije da nije u mogućnosti da makar zakonito, ako ne racionalno upravlja i postojećim budžetom.

Takođe, planiranje razvojnog fonda od minimum 8 miliona eura se dešava u situaciji u kojoj država pokušava da smanji javnu potrošnju i fiskalnom strategijom predlaže rezove rashoda i povećanja poreskog opterećenja na građane.

Probleme u finansiranju lokalnih samouprava treba rješavati na sistemskom nivou, usvajajući rješenja koja će pomoći svim opštinama.

Radna grupa Ministarstva finansija trenutno radi na izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji između ostalog pokušava da pronađe prostor za značajnije prihode svih opština, uz veći nadzor i transparentnost.

U tom kontekstu, ovaj potez Ministarstva javne uprave je anti-sistemski i očigledno zasnovan na kratkovidim partijskim interesima, te otkriva poražavajuće veliki neformalni uticaj trenutne uprave Prijestonice i DPS-a na ovo Ministarstvo.

Da bi Prijestonica imala status kakav zaslužuje svojim istorijskim značajem, neće pomoći nikakav razvojni fond, već je potrebno da vladajuće partije prestanu zloupotrebljavati postojeće prihode i sredstva troše zakonito, racionalno i djelotvorno u službi svojih građana.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *