Poslanička pitanja u crnogorskom parlamentu

Pitanja upućena premijeru i ministrima u Vladi su važan instrument parlamentarne kontrole i značajan su kanal za upoznavanje javnosti sa temama od društvenog značaja. Prednost kontrolnog mehanizma postavljanja pitanja izvršnoj vlasti je u tome što se sjednice prenose uživo na televiziji i putem youtube kanala Skupštine, pa je, na taj način, poslanicima omogućeno da široj javnosti skrenu pažnju na važno pitanje od šireg društvenog značaja.

Zahvaljujući tome što se postavljena pitanja objavljuju na sajtu Skupštine ostavljen je prostor za analizu u kojoj mjeri i za koje oblasti kontrole su poslanici/političke partije zainteresovani, koliko se poslanici bave problemima građana i njihovim interesima; kao i da li pitanja služe isključivo za političku promociju poslanika i partija. Poslanici direktno komuniciraju sa izvršnom vlašću i ”testiraju” sposobnost državnih organa da utemeljeno i argumentovano odgovore na određena pitanja.

Analiza uticaja poslaničkih pitanja i premijerskog sata kao kontrolnog mehanizma koji stoji na raspolaganju poslanicima sprovedena je na osnovu detaljnog uvida u sva pitanja koja su javno dostupna u 2013. i 2014. godini, odnosno odgovora nadležnih ministarstava.

Kvalitativnu procjenu dometa ovog kontrolnog mehanizma u praksi sproveli smo na osnovu dubinskih intervjua sa 8 poslanika/ca u crnogorskom parlamentu tokom decembra 2014. godine, kao i generalnim sekretarom Skupštine i sekretarima Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova. Prilikom određivanja sagovornika vodilo se računa o zastupljenosti svih poslaničkih klubova u Skupštini i rodnoj ravnopravnosti, te dosadašnjem korišćenju ovog kontrolnog mehanizma od strane poslanika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *