Pet zvjezdica za Institut alternativa: Četvrti put među najtransparentnijim u svijetu

U izvještaju koji je objavljen danas, Institut alternativa je dobio pet zvjezdica za transparentnost, zajedno sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) i Centrom za istraživanje i monitoring (CeMI). Time smo se još jednom našli u društvu renomiranih istraživačkih centara širom svijeta, kao što su Amnesty International, Bruegel, Freedom House i drugi.

”Transparentnost je uvijek bitna i saveznik je istraživačkim centrima i drugim organizacijama civilnog društva koje su nepravedno izložene pritiscima od strane vlada širom svijeta”, naglašeno je u izvještaju.

Istraživački centri rangirani su u odnosu na to koliko transparentno prikazuju izvore finansiranja. Organizacije nagrađene sa pet zvjezdica omogućavaju javnosti jasne informacije o tome ko ih finansira, sa koliko novca i za koje projekte i, samim tim, mogu poslužiti kao primjer na koji se druge organizacije i uprava mogu ugledati.

Novih pet zvjezdica je još jedan pokazatelj kvaliteta našeg rada i vrijednosti kojima se vodimo u našem radu, i koje zahtijevamo od drugih, a to su prvenstveno transparentnost i integritet.

Prepoznavanje naše transparentnosti u periodu kada se manipuliše izvorima finansiranja i prirodom funkcionisanja nevladinog sektora u Crnoj Gori predstavlja posebnu potvrdu i priznanje.

Podsjećamo da su nevladine organizacije iz Crne Gore od prve godine kada se ovo mjerenje sprovodi ostvarile izuzetne rezultate i da svi izvještaji spominju Crnu Goru kao zemlju koja, srazmjerno svojoj veličini, ima značajan broj transparentnih istraživačkih centara.

“Odražavajući njihovu snažnu zastupljenost među istraživačkim centrima kojima smo se bavili, 14 visoko transparentnih istraživačkih su u Sjedinjenim Državama, a 13 u Velikoj Vritaniji. U Ukrajini smo pronašli šest istraživačkih centara kojima je dodijeljeno pet zvjezdica, u Gruziji pet, u Kanadi četiri, u Belgiji i Crnoj Gori tri, u Švedskoj i Norveškoj po dva”, piše u izvještaju.

Transparify je međunarodna incijativa koja promoviše transparentnost u istraživanju javnih politika.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *