Pet zvjezdica transparentnosti za IA

Institut alternativa (IA) je među najtransparentnijim istraživačkim centrima na svijetu, prema istraživanju koje je sprovela međunarodna neprofitna organizacija Transparify.

U izvještaju koji je ova organizacija objavila 7. maja, IA je dobio pet zvjezdica za transparentnost, zajedno sa Centrom za monitoring i istraživanja (CEMI) i Centrom za demokratsku tranzciju (CDT) i još svega 18 centara od ukupno 169, koliko ih je bilo obuhvaćeno istraživanjem. Time smo se našli u društvu prestižnih think tank organizacija kao što su Bruegel iz Belgije i Overseas Development Institute iz Ujedinjenog Kraljevstva. Takođe, time se Crna Gora našla na prvom mjestu od ukupno 47 zemalja na koje se izvještaj odnosi.

„Transparify vjeruje da finansijska transparentnost unapređuje kredibilitet nalaza i preporuka istraživačkih centara i spreman je da liderima u ovom polju pruži priznanje koje zaslužuju“, stoji u pismu koje je dr Til Brakner iz ove organizacije uputio Stevu Muku, predsjedniku Upravnog odbora IA.

Istraživački centri koji su bili obuhvaćeni istraživanjem rangirali su se u odnosu na to koliko transparentno prikazuju izvore svog finansiranja.

Oni centri koji su dobili 5 zvjezdica omogućavaju zainteresovanim građanima i javnosti jasne i detaljne informacije o tome ko ih finansira, sa koliko novca i za koje aktivnosti i projekte. Međutim, samo manjina, tj. ukupno 21 istraživački centar, ispunjava ove uslove.

„Iznenađujuće je da smo našli više izuzetno transparentnih istraživačkih centara u Crnoj Gori, nego u čitavim Sjedinjenim Američkim Državama“, piše u rezimeu izvještaja, koji je u cjelosti dostupan ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *