Okrugli sto: Parlamentarni nadzor sektora bezbjednosti i odbrane – zakon i praksa

Institut alternativa je organizovao okrugli sto na temu Parlamentarni nadzor sektora bezbjednosti i odbranezakon i praksa. Organizaciju okruglog stola je podržala Fondacija Friedrich Ebert.

Održavanje ovog skupa pada na dan nakon što je usvojen Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Okruglom stolu su prisustvovali članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, predstavnici Agencije za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva odbrane, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Direkcije za zaštitu tajnih podataka kao i nevladnih organizacija zaintersovanih za ovu oblast.

Uvodničari su bili prof. dr Miroslav Hadžić, predsjednik UO Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku i Melvudin Nuhodžić, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu.

Ciljevi okruglog stola su bili da promoviše nova zakonska rješenja, da još jednom ukaže na neka otvorena pitanja koja mogu predstavljati problem u praktičnoj primjeni i sagleda mogućnosti za praktična rjesenja, da otvori diskusiju o tome kako postići najbolji i najefikasniji balans između ostvarivanja brojnih mehanizama koji sada stoje na raspolaganju odboru, kao i da stavi ovaj zakon i njegovu primjenu u kontekst realnih kapaciteta odbora i Skupštine i sagleda što se u tom kontekstu može mijenjati nabolje kako bi ovaj zakon bio u punoj mjeri primijenjen i postigao svoje ciljeve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *