Okrugli sto: Da li nam je potreban Zakon o Skupštini?

”Postoje suštinski problemi i kada je riječ o preciznom definisanju odnosa između grana vlasti, ali i u pogledu daljeg unapređenja nadzorne uloge parlamenta u odnosu na rad izvršne vlasti”.

Kada je definisanje odnosa između grana vlasti u pitanju, u Crnoj Gori je prisutno uporno odlaganje zaokruživanja zakonskog okvira koji bi omogućio precizno uređenje njihovih nadležnosti. Ovo se, pored Zakona o Skupštini, odnosi i na Zakon o Vladi. Uređivanjem poslova izvršne vlasti zakonom a ne uredbama i poslovnicima, kao što je to sada slučaj, uz donošenje Zakona o Skupštini konačno bi se stvorili preduslovi za adekvatniju primjenu principa ”kontrole i ravnoteže” grana vlasti.

Skupština Crne Gore mora dalje raditi na jačanju svoje kontrolne funkcije u odnosu na rad izvršne vlasti, a postoje brojna otvorena pitanja u tom pravcu. Potreba preciznijeg regulisanja instituta poslaničkih pitanja i parlamentarne istrage, nepostojanje procedure za razmatranje predstavki koje dostavljaju zainteresovane strane, nepostojanje obaveznosti izvještavanja institucija o realizaciji zaključaka parlamenta po automatizmu, a ne po zahtjevu odbora, su samo neki od njih.

Izvjesno je da uređenje ovih pitanja zahtijeva hitno unapređenje. Prvi korak u tom pravcu je formiranje radne grupe u parlamentu koja će se detaljno baviti svim aspektima jačanja pozicije i uloge parlamenta u crnogorskom sistemu vlasti. Konsultacije sa zainteresovanim stranama bi trebalo započeti u ranoj fazi rada.

Upravo sa ciljem pokretanja važnog pitanja uređenja nadležnosti, organizacije i načina rada parlamenta, odnosno zajedničkog razmatranja zainteresovanih strana šta bi suštinski novo u tom pravcu donio Zakon o Skupštini, te u kojoj bi mjeri unaprijedio poziciju parlamenta u crnogorskom političkom sistemu, Institut alternativa je juče organizovao okrugli sto ”Da li nam je potreban Zakon o Skupštini?”. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici svih političkih klubova u crnogorskom parlamentu, civilnog sektora, kao i gosti iz regiona – predstavnici parlamenata Srbije i Makedonije.

Ovaj događaj je dio projekta ”Analitički monitoring kontrolne funkcije Skupštine Crne Gore” koji Institut alternativa sprovodi uz podršku Fondacije Institut za otvoreno društvo – Think Tank Fund iz Budimpešte.

Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja u Institutu alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *