Odustati od predloženih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Apelujemo na poslanike i poslanice da odustanu od planiranih izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se dodatno urušava sistem zapošljavanja u javnom sektoru i ignorišu preporuke Evropske komisije i principi javne uprave za zemlje proširenja.

Predloženim izmjenama spustili bi se uslovi za zapošljavanje u organima lokalne uprave i službama, a takođe bi se brisalo pravilo da se vršioci dužnosti određuju iz reda već zaposlenih u organu ili službi.

Dvije godine nakon što su bez javne rasprave i uprkos apelima Instituta alternativa da sistemski priđu regulisanju zapošljavanja u javnom sektoru izmijeniliZakon o državnim službenicima i namještenicima na sličan način, poslanici i poslanice tzv. stare parlamentarne većine su se na ovaj potez odlučili uz obrazloženje da organi lokalne uprave i pored brojnih pokušaja unapređenja sistema zapošljavanja i napredovanja nijesu ostvarili neophodan nivo integriteta i profesionalizacije. Podsjećamo, Evropska komisija je u izvještajima o Crnoj Gori i za 2022. i za 2021. godinu upozorila da su izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima usvojenim 2021. godine smanjeni uslovi za prijem državnih službenika, što je uticalo na sistem zapošljavanja na osnovu zasluga kao i na ukupnu kompetentnost i nezavisnost javne službe.

Dodatno, Vlada je najavila izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, što poslanici i poslanice u svojoj namjeri ne uzimaju u obzir, dok Ministarstvo javne uprave takođe radi na nečemu što je najavljeno kao sveobuhvatna analiza funkcionisanja sistema lokalne samouprave. Ova zakonodavna inicijativa poslanika/-ca, koja ne podliježe obavezi organizovanja javne rasprave i sprovođenja analize uticaja propisa, u potpunosti ignoriše ove paralelne procese.

Institut alternativa je nedavno sproveo sveobuhvatnu analizu pravnog okvira i praksi kada je u pitanju zapošljavanje u javnom sektoru. Rezultati istraživanja su predstavljeni u interaktivnoj formi na Internet adresi https://mapa-rizika.me i pokazuju da u državnoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i javnim ustanovama uglavnom nisu ispunjeni osnovni preduslovi za sprječavanje korupcije i neprimjerenih uticaja prilikom zapošljavanja. Lokalni nivo je, uslovno rečeno, “najbolje ocijenjen”, upravo zbog toga što su izostale zakonske izmjene koje bi dodatno narušile institut v.d. stanja i uslove za zapošljavanje.

Umjesto da se pozabave „crvenim lampicama“ koje praktično ozakonjuju razne vidove nekonkurentnog zapošljavanja, koje nije zasnovano na zaslugama, predloženim izmjenama, naročito u trenutnim uslovima političke krize, poslanici i poslanice tzv. stare većine unazađuju i rijetka dobra ili djelimično dobra zakonska rješenja.

Milena Muk

Institut alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *