Održana radionica: Kako do uprave za građane?

Smjernice za praćenje buduće Strategije za reformu javne uprave rezultat su dvodnevne radionice koju je Institut alternativa organizovao 4. i 5. aprila Podgorici, u sklopu projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, uz podršku Evropske unije (EU).

Na radionici su, osim Instituta alternativa, učešće uzele i partnerske organizacije Centar za istraživačko novinarstvo iz Podgorice, Bonum iz Pljevalja, nevladina organizacija Novi horizonti iz Ulcinja i Natura iz Kolašina, ali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, dajući aktivan doprinos radu u grupama i formulisanju indikatora i potencijalnih metoda za prikupljanje podataka neophodnih za monitoring reforme javne uprave od strane civilnog društva.

Na osnovu Nacrta Strategije za reformu javne uprave, na radionici su mapirani ključni očekivani rezultati koji bi u narednom četvorogodišnjem periodu trebalo da imaju najveći uticaj na poboljšanje kvaliteta života građana.

Formulisan je i određeni broj pokazatelja, u čijem odabiru smo se vodili i dodatnom vrijednošću koju bi nezavisan monitoring od strane organizacija civilnog društva trebalo da ostvari. Upravo je to jedan od osnovnih ciljeva projekta, naročito imajući u vidu da se relativno mali broj crnogorskih nevladinih organizacija bavi ovom značajnom oblašću.

Uz vladavinu prava i ekonomsko upravljanje, predstavlja jedan od temeljnih stubova u odnosu na koje će se procjenjivati spremnost zemalja Zapadnog Balkana da postanu članice EU.Podsjećamo, ova reforma je u najnovijoj Strategiji proširenja EU zauzela značajno mjesto.Na drugoj strani, od napretka reforme javne uprave umnogome će zavisiti i ukupan tempo pristupanje naše zemlje EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *