Održan sastanak sa direktoricom ASK

Stevo Muk, Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA) i Ana Đurnić, istraživačica javnih politika u IA održali su sastanak sa Jelenom Perović, novom direktoricom Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Predstavnici IA iskazali su nezadovoljstvo načinom odlučivanja bivšeg rukovodstva u predmetima koje je Institut pokretao pred Agencijom, naročito u oblasti sukoba interesa, kao i očekivanje da pristrasnost u odlučivanju ubuduće neće stajati na putu efikasnosti Agencije. Konstatovano je i da u pogledu zakonskih rješenja u oblastima kojima se bavi Agencija ima prostora za unapređenje, ali da ona nisu toliko loša koliko je do sada to bila njihova primjena.

Odluke Agencije u predmetima koje je IA do sada pokretao, a koje trenutno mahom preispitujemo pred Upravnim sudom, šansa su za novo rukovodstvo da napravi otklon od politizovanog ponašanja prethodnog.

Predstavnici IA uputili su direktorici i nekoliko konkretnih preporuka za budući rad koje se tiču unapređenja kontrole imovinskih kartona, sprovođenja analize usaglašenosti propisa koji uređuju sukob interesa sa krovnim Zakonom o sprječavanju korupcije, proaktivnog objavljivanja mišljenja koja Agencija daje na zahtjev javnih funkcionera u slučaju sumnje na postojanje sukoba interesa i u odnosu na ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Na sastanku je problematizovana praksa sudova za prekršaje da ne objavljuju presude koje se tiču javnih funkcionera koji su prekršili Zakon o sprječavanju korupcije, a Agenciji smo preporučili objavljivanje prekršajnih naloga koje direktno izdaje po istom osnovu.

Na sastanku je zaključeno da će se direktorica Perović upoznati sa predmetima i inicijativama koje je uputio Institut alternativa, te će shodno tome biti nastavljena komunikacija i saradnja.

Sastanak je održan 14. oktobra putem ZOOM aplikacije, a u ime ASK su mu, pored direktorice, prisustvovali i Dušan Drakić, načelnik Odsjeka za sprovođenje mjera kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja i Goran Durutović, načelnik Odsjek za edukacije, istraživanja, kampanje i analitiku.

Više informacija o pojedinim predmetima koje je IA do sada pokrenuo pred Agencijom dostupni su u nastavku:

  1. Zoran Jelić i Prva banka: https://institut-alternativa.org/ask-izgubio-spor-ali-opet-brani-jelica/ (druga tužba od 9. marta 2020. pred Upravnim sudom)
  2. Zoran Jelić i misteriozna uplata od 13.000 eura: https://institut-alternativa.org/infografik-ko-je-jelicu-uplatio-12-935-eura/ 
  3. Predrag Bošković i rukomet: https://institut-alternativa.org/ask-odbio-da-pokrene-postupak-protiv-boskovica-zakon-ne-vazi-kad-stranci-placaju/ (tužba pred Upravnim sudom od 16. oktobra 2019.)
  4. Vukčević i Medenica i izbor kandidata za sudije osnovnih sudova: https://institut-alternativa.org/ask-stiti-umjesto-da-procesuira-sukob-interesa/ (zajedno sa HRA, MANS i CGO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *