Odgovori za Dan: Očekivanja od Skupštine u 2013. godini

Pitanje iz dnevnog lista “Dan”:

1. Šta očekujete od crnogorskih poslanika u 2013. godini, u pogledu rada u parlamentu?

Očekujemo i nadamo se da će Skupština u narednoj godini ojačati svoju poziciju na svim poljima, a poslanici imati više inicijativa, biti aktivniji i ažurniji u ispunjavanju svojih obaveza. Trenutni položaj i uloga Skupštine ne daju prostora za zadovoljstvo – kako bi parlament prestao biti posmatrač, i postao aktivni učesnik važnih procesa u državi, potrebni su veće zalaganje i pregnuće, kako poslanika, tako i skupštinske službe.

U 2013. godini, očekujemo značajniju upotrebu kontrolnih mehanizama – ali ne samo u pogledu brojki i statistike – važniji je uticaj sprovedenih kontrolnih saslušanja, sudbina skupštinskih zaključaka, preporuke sa konsultativnih saslušanja, itd. Poslanici moraju u 2013. godini otići dalje od forme i nadograditi postojeće stanje u pogledu kontrolne funkcije insistiranjem na rezultatima i povratnoj reakciji na njihove preporuke i zaključke, u cilju izgradnje kulture odgovornosti u izvršnoj vlasti.

Bilo bi značajno istrajati u upotrebi parlamentarne istrage, koja se mora odomaćiti u radu Skupštine – uz učestalije korišćenje, na što funkcionalniji način i sa konkretnim rezultatima.

Smatramo da nadzor na budžetom mora biti ojačan, između ostalog i kroz osnivanje novog radnog tijela, Odbora za budžet i reviziju. Prvi korak ka ovoj izmjeni poslovnika može biti formiranje istoimenog pododbora u okviru postojećeg Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kao neke vrste testa i pripreme za ogroman obim posla koji stvarni nadzor nad budžetom iziskuje. S tim u vezi, nadamo se da će prijedlog budžeta doći tri mjeseca prije kraja godine u parlament i da će poslanici biti konsultovani i u fazi njegove formulacije. Takođe, smatramo da poslanici moraju razmatrati sve pojedinačne izvještaje o reviziji koje objavljuje DRI i sprovesti temeljnu raspravu o završnom računu budžeta, uz formulisanje svojih, konkretnih zaključaka. Takođe, nema više vremena za gubljenje kada je riječ o izmjenama Zakona o DRI i imenovanju petog člana Senata te institucije – oba zadataka bi se morala naći na vrhu prioriteta Skupštine.

Nijedno radno tijelo parlamenta nije usvojilo plan rada za narednu godinu, tako da je neophodno da svi odbori taj posao završe već u januaru.

Naredna godina će biti važna za nova radna tijela parlamenta, u prvom redu Odbor za antikorupciju i Odbor za evropske integracije, da pronađu svoje mjesto i opravdaju svoje osnivanje kroz pružanje novog kvaliteta radu Skupštine.

Vladajuća koalicija treba da radi na izgradnji povjerenja i podjeli odgovornosti za donijete odluke, odnosno, mora prestati sa dosadašnjom praksom, prema kojoj skoro sve što dolazi iz opozicije mora biti odbačeno ili preglasano. S druge strane, i opozicija mora biti aktivnija i imati više konstruktivnih inicijativa, jer je ona ta od koje u najvećoj mjeri zavisi kvalitet kontrolne funkcije Skupštine.

Na kraju, očekujemo veću otvorenost Skupštine i poslanika prema civilnom društvu, doprinosu koje organizacije civilnog društva mogu pružiti njihovom radu i inicijativama koje dolaze iz tog sektora.

Članak u originalu možete pronaći ovdje.

Marko SOŠIĆ
Istraživač javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *