Ana Đurnić

Istraživačica javnih politika

Ana Đurnić je angažovana u Institutu alternativa od januara 2015. godine. Odgovorna je za upravljanje projektima i istraživanja u okviru programa Odgovorne javne finansije, u oblasti javnih nabavki, kao i za teme odgovornost i prevencija korupcije. Ana prati i rad Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore. Ona je autorka brojnih publikacija Instituta alternativa, poput (Ne)objedinjene nabavke: Početak dugog puta, Nabavke male vrijednosti u Crnoj Gori: Bez javnosti i konkurencije, Umjesto reformi, status quo: Kontrola imovinskih kartona i sukob interesa u Crnoj Gori, Povjerljive nabavke u Crnoj Gori: Daleko od kontrole itd.

Ana je bila članica WeBER istraživačkog tima (Projekat unapređenja kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za monitoring javne uprave 2015-2018), u okviru kog je učestvovala u istraživanju i pripremi Regionalnog PAR monitoring izvještaja 2017/2018, kao i nacionalnih izvještaja – Nacionalni PAR Monitoring izvještaj – Crna Gora i Crna Gora – Predvodnik koji zaostaje.

Ana je članica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 5 – Javne nabavke od jula 2018. godine.

Učestovala je u TRAIN programu (skraćeno od: Think Tanks Providing Research and Advice through Interaction and Networking ) Njemačkog savjeta za spoljnu politiku (DGAP) 2017. godine, u okviru kog je pripremila analizu Između partijskog patronata, nepotizma i korupcije: Zapošljavanje na lokalnom nivou u Crnoj Gori.

Ana je stručno osposobljavanje obavila u Institutu alternativa. Završila je Specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, smjer Međunarodni odnosi.

Kontakt: ana@institut-alternativa.org