Novi projekat o ulozi inspekcija u borbi protiv korupcije

Institut alternativa započinje sprovođenje projekta Inspekcije bez protekcije – Saveznici u borbi protiv korupcije. Projekat je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Projekat ima za cilj unapređenje i promociju uloge inspekcijskih organa u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori. Glavne komponente projekta su:

  • Analiziranje rezultata i kapaciteta inspekcijskih organa u oblastima povećanog rizika od korupcije;
  • Kampanja za jačanje antikorupcijskih mehanizama i integriteta rada inspekcijskih organa;
  • Uspostavljanje i osnaživanje mreže boraca protiv korupcije iz redova inspekcijskih organa, civilnog društva, pravosuđa i drugih institucija zaduženih za sprječavanje korupcije.

Navedene ciljeve namjeravamo da postignemo kroz sprovođenje tri međusobno povezane grupe aktivnosti:

  1. Iniciranje inspekcijskog nadzora na osnovu uočenih nepravilnosti i mogućeg rizika od korupcije; praćenje rada inspekcijskih organa u oblastima povećanog rizika od korupcije;
  2. Umrežavanje inspekcijskih organa, civilnog društva, pravosuđa i drugih institucija; osnaživanje mreže boraca protiv korupcije i ključnih inspekcijskih organa alatima za unapređenje učinkovitosti inspekcijskog nadzora u oblastima sklonim korupciji;
  3. Priprema analize i rasprava o mehanizmima za jačanje integriteta inspekcijskih organa, uz promociju zaključaka i preporuka.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Instituta alternativa, i nužno ne odražava stavove Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *