Novi izvještaj: Lokalne samouprave u Crnoj Gori u borbi protiv korupcije

Lokalne samouprave su, kao pružaoci usluga i kao institucije zadužene za zajednički interes građana, posebno ranjive pred korupcijom. Efekti korupcije na lokalnom nivou imaju kao posljedicu, ne samo stagniranje ekonomije, već i povećanje stope nezapošljenosti, gubitak povjerenja u administraciju, itd.

Namjera autora monitoring izvještaja, koji pokriva period implementacije lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije (LAP) od 2009. – 2014, je da sagleda dosadašnje učinke u ovoj oblasti, pruži osvrt na sprovođenje akcionih planova, ukaže na probleme i propuste koji su karakterisali njihovo sprovođenje i planiranje, ali i predstavi korisne preporuke za unaprijeđenje budućih lokalnih akcionih planova.

Izvještaj je pripremljen u okviru projekta „Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija“, koji uz podršku Evropske unije, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori kroz IPA 2011, i sufinansiranje Norveške kraljevske ambasade, sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa Institutom alternativa, NVO Bonum iz Pljevalja i NVO Nada iz Herceg Novog. Po kriterijumu izbalansirane zastupljenosti sjevernog, centralnog i južnog dijela zemlje, projektom je obuhvaćeno 14 crnogorskih opština: Bar, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Pljevlja, Plužine, Podgorica, Rožaje i Tivat.

Povezane vijesti:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *