Nova Vlada i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

Šta da se radi u tužilaštvu i policiji?

Iskustvo nam govori da efikasna borba protiv korupcije u društvu bez političkih promjena nije bila moguća, ali još ne znamo da li je politička promjena, osim što je bila neophodan uslov, zaista i dovoljna za velika antikorupcijska djela. Kada se, u velikom dijelu na dugogodišnjem antikorupcijskom programu i kampanji, desi jedna velika politička promjena, kakva je smjena tridesetogodišnje vlasti u Crnoj Gori, s pravom se postavlja pitanje: „Šta ćete uraditi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala?” Obećanja su brojna, a očekivanja velika. Istraživanje javnog mnjenja iz oktobra 2020. godine pokazuje da značajna većina građana smatra da će se nova vlast efikasnije boriti protiv ovih problema.

Odnos nove parlamentarne većine prema ovom pitanju uglavnom je (iz sadašnjeg trenutka gledano) okrenut u prošlost i usmjeren prema ličnostima odlazećeg režima. Drugim riječima, postoji i obećanje i očekivanje da će biti dokazano ono što je kritička i opoziciona javnost godinama vidjela i tvrdila, a na šta je državni aparat uporno zatvarao oči. Dio javnosti, koji podržava novu vlast (ali i dio onih drugih), ima očekivanje da se jednom velikom akcijom „zatre trag” korupciji i kriminalu, naročito na visokom nivou (misleći pritom na visoke funkcionere i tajkune bivše vlasti, i od djelova državnog aparata neposredno ili prećutno podržane kriminalne klanove). Obećanja jednog velikog dijela nove parlamentarne većine idu u tom pravcu. 

Cilj ove analize jeste da ukaže na mogućnosti i ograničenja sa kojim će se suočiti nova Vlada kada započne rad na unapređenju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, sa fokusom na funkcionisanje Tužilaštva i Policije. Analiza je zasnovana na trinaestogodišnjem bavljenju Instituta alternativa ovim pitanjima. Tekst sadrži preporuke koje je moguće i neophodno realizovati odmah, kao i one srednjoročne i dugoročne koje se već sada moraju uzeti u obzir. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *