Neprihvatljiv Predlog Zakona o tajnosti podataka dat na javnu raspravu

Institut alternativa ponavlja nezadovoljstvo koje je već iskazao i insistira na poštovanju Ustava. Apsolutno je neprihvatljivo da Predlog zakon o tajnosti podataka bude usvojen u verziji koja je data na javnu raspravu.

IA će Ministarstvu odbrane tokom javne rasprave dostaviti komentare ali i ponuditi konkretno i jednostavno rješenje.

Naime, nužno je unijeti izmjene kojima će se napraviti direktnija veza između odredbi kojima se uređuje određivanje oznake tajnosti i izuzetaka propisanim Ustavom.

Odredba se ne može završiti riječima „kao i za ostvarivanje funkcije organa“ i tačka, već se mora eksplicitno referisati na isključive oblasti koje Ustav dozvoljava kao izuzetak od prava na pristup informacijama. Kada su u pitanju tajni podaci u skladu sa ovim zakonom, te oblasti su date u članu 3 važećeg Zakona: “Tajni podaci su podaci čijim bi otkrivanjem nepozvanom licu nastupile ili mogle nastupiti štetne posljedice za bezbjednost i odbranu, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku Crne Gore. “ Samo takvi podaci smiju imati bilo koju od oznaka tajnosti, pa i oznaku “interno”. Ne dopuniti član zakona kojim se definiše “interno” ovim, izazvalo bi haos u praksi i samovolju organa koji bi bilo koji podatak koji se tiče funkcionisanja organa označavali internim.

Interno funkcionisanje koje može da ugrozi cijelu državu je teško zamisliti, ali ako Vlada insistira na takvoj hipotetičkoj situaciji, ovo bi bio jedini ustavan način da se to uredi.

Dina Bajramspahić,
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *