Neispunjavanje obaveza: Kako se vlade Zapadnog Balkana bore protiv organizovanog kriminala

Organizovani kriminal (OK) je jedan od ključnih problema, ne samo Crne Gore, već i drugih zemalja Zapadnog Balkana, ali i Evrope. Iako je OK široko rasprostranjen, nije precizno određen broj kriminalnih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori. Imajući u vidu da organizovane kriminalne grupe djeluju i van granica jedne zemlje, nije dovoljno da u borbu protiv njihovog djelovanja bude uključena samo Crna Gora, već je neophodna saradnja sa institucijama drugih zemalja, posebno policijskim, ali i međunarodnim organizacijama koje se bave ovom tematikom. Crna Gora ima uspostavljen pravni okvir za borbu protiv OK, koji je usklađen sa pravnim tekovinama Evropske unije (EU). Najviše informacija o rezultatima u ovoj oblasti dostupno je zahvaljujući obavezi izvještavanja EU o rezultatima, a u kontekstu pregovora o pridruživanju. Iako je Crna Gora postigla određeni napredak u ovoj oblasti, brojni su problemi i izazovi s kojima se susreće u praksi.

Organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore djeluju i van njenih granica i uglavnom su uključene u krijumčarenje droge iz Latinske Amerike u Evropu, a prepoznate su po nasilnim ratovima između bandi, pucnjavama širom Evrope i velikom nasilju u regionu. U petogodišnjem ratu dva crnogorska kriminalna klana, škaljarskog i kavačkog, vođenog širom Evrope, život je izgubilo skoro 50 ljudi.

Od početka otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom 2012. godine, kao jedan od prioriteta u oblasti vladavine prava nalazi se upravo borba protiv OK. U svim dosadašnjim izvještajima Evropska komisija (EK) naglašavala je neophodnost proaktivnijeg pristupa u borbi protiv OK. Takođe, važno je napomenuti da je u Crnoj Gori u 2020. godini, nakon trideset godina, promijenjena vlast na izborima, te da se očekuje nova dinamika u ovoj oblasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *