Naša uprava: Transparentni intervjui – ključ integriteta zapošljavanja u javnoj upravi

Kako bi se poboljšalo ugroženo povjerenje u procedure zapošljavanja u javnoj upravi, pozivamo Vladu da unaprijedi transparentnost sprovođenja intervjua sa kandidatima i kandidatkinjama za posao u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi

Od 1. jula počinje sa primjenom novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima, koji će se u velikoj mjeri shodno primjenjivati na lokalni nivo.

Izrada ključnog podzakonskog akta – uredbe koja će regulisati provjeru sposobnosti budućih državnih i lokalnih službenika, je u toku.

Prema posljednoj radnoj verziji ovog akta, rezultati provjere sposobnosti imaće najveći uticaj na izbor kadra, a u bodovanju rezultata provjere sposobnosti, rezultati sa usmenog intervjua imaće udio od 30%.

Sprovođenje strukturiranog intervjua predviđeno je i za kandidate i kandidatkinje za pozicije visokog rukovodnog kadra (primjera radi, sekretare/sekretarke i generalne direktore/direktorice u ministarstvima) i pozicije starješina organa.

Smatramo da je, naročito za više pozicije, neophodno osigurati pouzdane dokaze o sprovedenom intervjuu, koji će, u velikom broju slučajeva, imati odlučujuću ulogu u zapošljavanju novog kadra.

Podsjećamo da građani i građanke nemaju povjerenje da su sposobnosti ključni kriterijum za zapošljavanje u javnoj upravi.

Naprotiv, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je za potrebe Instituta alternativa u februaru 2018. godine sprovela Agencija Ipsos, građani i građanke smatraju da se zapošljavanje u javnoj upravi najčešće odigrava preko prijateljskih i rodbinskih (62%) i političkih (56%) veza.

Samim tim, pozivamo Vladu i nadležno Ministarstvo javne uprave da u primjeni novog zakonskog okvira omogući audio snimanje intervjua, jer bez dokaza o sprovedenom interjvuu u vidu audio snimka, što bi trebalo da bude predočeno svim kandidatima kao uslov da se on sprovede, integritet provjere sposobnosti ostaće upitan.

Takođe, imajući u vidu važnost profesionalizacije visokog rukovodnog kadra i starješina organa, koji su ujedno i javni funkcioneri/ke, neophodno je obezbijediti puno “polaganje računa” javnosti za postupke zapošljavanja na ova radna mjesta.

U tom smislu, preporučujemo da se uspostavi praksa proaktivnog objavljivanja zapisnika o sprovedenim intervjuima sa kandidatima i kandidatkinjama za najvažnije pozicije u javnoj upravi.

Predstavnici članica mreže Naša uprava:

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora, Institut alternativa
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centra za građansko obrazovanje
Ana Novaković, izvršna direktorka, Centar za razvoj nevladinih organizacija
Nazif Velić, izvršni direktor, Novi horizont
Milka Tadić – Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore
Mikan Medenica, izvršni direkor, Natura
Mirsala Tomić, predsjednica Udruženja za razvoj civilnog društva
Marina Vuksanović, predsjednica, NADA – Herceg Novi
Milena Đurović – Stanojević, izvršna direktorka, Aktivna zona
Mustafa Canka, izvršni direktor, Ul info
Aleksandra Pavićević, izvršna direktorica, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore
Slobodan Franeta, predsjednik, Luča Institut
Maja Raičević, izvršna direktorica, Centar za ženska prava
Ljiljana Raičević, predsjednica, Sigurna ženska kuća
Marta Anđelić, predsjednica, Adria

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *