Najava panel diskusije “Provjera imovinskih kartona i sukob interesa – reforme ili status quo?”

Institut alternativa organizuje panel diskusiju “Provjera imovinskih kartona i sukob interesa – reforme ili status quo?”, 4. aprila 2018. godine, u hotelu Podgorica sa početkom u 11h. 

Na panel diskusiji predstavićemo rezultate istraživanja o radu Agencije za sprječavanje korupcije u dijelu provjere imovinskih kartona javnih funkcionera i utvrđivanja konflikta interesa u proteklom dvogodišnjem periodu.
 
Razgovaraćemo o sljedećim pitanjima:
  • U kojoj mjeri je uspostavljanje Agencije za sprječavanje korupcije doprinijelo efikasnoj borbi protiv korupcije u dijelu provjere imovinskih kartona javnih funkcionera i utvrđivanja sukoba interesa?
  • Da li je provjera imovinskih kartona koju vrši Agencija suštinska i dubinska – usmjerena na utvrđivanje da li prijavljena imovina funkcionera i službenika odgovara realnosti, odnosno njihovim legalnim prihodima, ili je ona tehnička i «robotizovana»?
  • Zbog čega mišljenja Agencije o sukobu interesa javnih funkcionera nisu dostupna javnosti, kao ni odluke kojima se utvrđuje da javni funkcioner nije prekršio Zakon o sprječavanju korupcije i druge zakone kojima se uređuje sukob interesa?
  • Zašto su procesi provjere imovinskih kartona i utvrđivanja sukoba interesa, koji su paralelni, srodni i ne slučajno «smješteni pod isti krov», vještački odvojeni u radu Agencije za sprječavanje korupcije?
  • Da li je i u kojoj mjeri kontrola imovinskih kartona koju vrši Agencija ograničena time što nema pristup bankovnim računima svih javnih funkcionera?
  • Da li bi Agencija po automatizmu trebalo da ima pristup bankovnim računima javnih funkcionera ili, kao sada, samo uz njihovu saglasnost?
Panel diskusiju organizujemo u okviru projekta “Ka efikasnoj borbi protiv korupcije”, koji Institut alternativa sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *