Nadzor nad sprovođenjem javnih nabavki je zabrinjavajući

Inspekcija za javne nabavke je u 2013. godini izvršila tek 84 inspekcijska pregleda. Budući da, po ocjeni Evropske komisije, ključni problem u oblasti javnih nabavki predstavljaju nepravilnosti u sprovođenju Zakona, odnosno slabi implementacioni kapaciteti nadležnih organa, neophodno je što prije stvoriti uslove za adekvatan nadzor nad sprovođenjem postupaka javnih nabavki.

Iako je u novembru broj popunjenih radnih mjesta u Odsjeku za inspekciju za javne nabavke Uprave za inspekcijske poslove povećan sa jednog na dva, inspektori su u 2013. godini izvršili manji broj inspekcijskih pregleda u odnosu na 2012. godinu, kada ih je ukupno bilo 109.

Uzimajući u u obzir da je ukupno 698 obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama, jasno je da su kapaciteti Uprave za inspekcijske poslove u odnosu na oblast javnih nabavki i dalje ograničeni. Stoga je potrebno što prije angažovati još jednog inspektora za javne nabavke, budući da su u Upravi sistematizovana ukupno tri radna mjesta u Odsjeku za javne nabavke, kao i da je ovo obaveza po Akcionom planu za poglavlje 23. Naime, u Akcionom planu za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava se ističe potreba jačanja kapaciteta nadležnih organa za nadzor nad sprovođenjem dodijeljenih ugovora kroz povećanje broja ovlašćenih službenika i povećanje broja inspekcijskih kontrola, uz rok za realizaciju ove mjere januar 2014. godine.

Kadrovsko jačanje Inspekcije za javne nabavke je jedan od preduslova za unapređenje kontrole u ovoj oblasti, odnosno veći broj inspekcijskih pregleda u 2014. godini, pa mu treba što prije pristupiti.

Jovana MAROVIĆ

Koordinatorka istraživanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *