Muk: Izađite na izbore i glasajte za promjene

Izađite na izbore i glasajte slobodno. Oslobodite se strahova koje režim širi i pothranjuje. Na izbornim mjestima nema kamera, niti načina da neko zna za koga ste glasali. Ne vjerujte onima koji tvrde suprotno

Izađite na izbore i glasajte. Nemojte da vam 30. avgusta bude teško, pretoplo, predaleko, dosadno. Ne plašite se korone, jer na biračkom mjestu ćete sresti manje ljudi nego u kafiću, prodavnici ili na plaži gdje ste bili dan ranije. Ako se ipak plašite odlaska na biračko mjesto, iskoristite mogućnost glasanja putem pisma. Javite se onima u koje imate najviše povjerenja i zamolite da vam pomognu da ostvarite svoje biračko pravo.

Izađite na izbore i glasajte za promjene. Oni koji NE žele promjene, izaći će na izbore. Čekaće dugo i strpljivo, neće ih uplašiti korona, neće im biti vruće, neće im biti daleko, neće im biti dosadno, i neće reći ”pobijediće DPS i bez mene“. Oni koji ne žele promjene, neće tog dana imati druge obaveze. Neće se oni predomisliti zato što im se ne sviđa neki pojedinac na listi režima, niti zato što im se ne sviđa neki predizborni spot.

Izađite na izbore i glasajte slobodno. Oslobodite se strahova koje režim širi i pothranjuje. Na izbornim mjestima nema kamera, niti načina da neko zna za koga ste glasali. Ne vjerujte onima koji tvrde suprotno. Nema načina da se vaš glasački listić na bilo koji način poveže sa vama. Prevarite one koji hoće da vam nametnu obavezu da glasate za njih, prijete vam i nude kratkoročne dobiti u zamjenu za vaš glas.

Izađite na izbore i glasajte za neku od opozicionih lista. Među ponuđenim listama, svaki birač koji je protiv ove vlasti i podržava promjene, može pronaći onu listu, partiju ili koaliciju, koja je najbliža njegovom ili njenom pogledu na svijet. U politici ništa nije savršeno. Nema savršenih partija, savršenih koalicija, savršenih izbornih lista, savršenih izbora. U politici se uvijek bira ono što nam među ponuđenim opcijama najviše odgovara, što je najbliže željenom.

Ja ću izaći na izbore i glasati za promjene. Uprkos tome što bih mogao kritikovati opoziciju nadugo i naširoko. Međutim, mi sada ne možemo naslikati drugu i drugačiju opoziciju, niti promijeniti izborne uslove. Sada možemo samo da glasamo. Ako ne glasamo, pomažemo režim i slabimo šanse opozicije. Zaokruživanje izborne liste nije vjenčanje. U listu za koju glasaš ne moraš biti zaljubljen. Dovoljno je da znaš šta nećeš i ko može najviše da doprinese da se to spriječi.

Izađite na izbore i glasajte. Izbori u svim demokratskim zemljama služe da se kazni vlast, a ne da se kažnjava opozicija. Nemojte da preokrećemo izborno pitanje i u suštini djelujemo po želji režima.

Izađite na izbore i glasajte protiv laži i prevare. Rezultat izbora može da odluči broj onih koji neće izaći na birališta. Ne dozvolite da vladaju oni kojih je manje. Budite i vi odlučni, uporni, disciplinovani i glasajte. Više je vas koji priželjkujete promjene. Napravite važan korak i dajte doprinos da rezultat demokratskih izbora bude prava slika demokratske većine u našem društvu.

Izađite na izbore i glasajte. To je najbolja stvar koju možete da uradite za Crnu Goru. Ako je stvarno volite pokažite to učešćem na izborima. Crnu Goru nam niko ne može oteti, niti Crna Gora može nestati. Crna Gora ne može opstati na sili i nepravdi. Crna Gora nije jedan čovjek i jedna partija. Nemojte po jedanaesti put pristati na to da samo jedna partija može vladati ovom zemljom. Odbacite ”šuplju” priču kako moramo još jednom odbraniti državu, pa će sljedećeg puta doći demokratija.

Izađite na izbore i glasajte protiv kriminala. Zaokružite listu u koju imate najviše povjerenja. Nemojte se baviti križanjem listića. Nemojte ga učiniti nevažećim. Nevažeći listići neće donijeti promjene. Pomoći će onima koji ne žele promjene.

Crna Gora je jedina zemlja u Evropi koja nije promijenila vlast. Izlaskom na izbore i podrškom političkim promjenama, naša država Crna Gora i mi građani Crne Gore, svih vjera i nacija, pridružićemo se evropskim i svjetskim demokratijama. Demokratije nema bez smjene vlasti. Demokratije nema tamo gdje samo jedan pobjeđuje.

Izađite na izbore i glasajte za više pravde, poštovanja zakona i manje diskriminacije. Ja ću glasati za promjene, jer sam danas više nego ikad uvjeren da bez političkih promjena ne može biti ni promjena nabolje u vladavini prava, ljudskim pravima, ekonomiji, socijalnoj politici i zaštiti životne sredine.

Izađite na izbore i glasajte da se zaštite ljudska prava svih građana, da se manje krade, da se više poštuje svaki građanin, da se zaštite rijeke, šume, obala i prostor, da izađemo iz podjela na patriote i izdajnike, nametnutih ratova za odbranu države koji skreću pažnju sa besramne korupcije koja jede ono što svi stvaramo i uništava budućnost zemlje.

Izađite na izbore i glasajte za političke promjene. Posle svega i uprkos svemu. Sada nema drugog načina da utičete na politiku. Posle izbora, nema kajanja.

Autor: Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa

Tekst je originalno objavljen u dnevnim novinama Vijesti. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *