Muk: CG slabo napredovala u poljima koja su od samog početka sporna

Crna Gora je napredovala, ali premalo kad se u obzir uzmu resursi koji su uloženi u ovaj proces, prije svega ulaganja Evropske unije, ali i drugih međunarodnih i lokalnih aktera, ocijenio je Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa, Stevo Muk. 

Muk je komentarišući sedam godina crnogorskih pregovora sa Evropskom unijom za Evropski puls, istakao da je Crna Gora naročito slabo napredovala na onim poljima koja su od samog početka sporna i o kojima pregovaramo od prvog dana.

Stevo MukMeđutim, vladavina prava, dobra uprave i korupcije se prelamaju kroz brojna druga pitanja pregovora, poput životne sredine gdje je to vidljivo gotovo svakog dana. Utisak je kako je entuzijazam bio značajnije prisutan u prvim godinama pregovora, moguće i zato što se uglavnom radilo na pitanjima institucionalnog i pravnog okvira. Kada su na red došli konkretni rezultati ušli smo u fazu stagnacije, objasnio je Muk.

Odgovarajući na pitanje da li crnogorska Vlada pokazuje istinsku spremnost za prihvatanje EU standarda ili se samo nastoji da se zadovolji forma, a suština ostaje po strani, Muk je naglasio da spremnost za promjene nažalost postoji samo u onim pitanjima gdje interesi i monopoli velikih nisu ugroženi.

Tamo gdje je riječ o osjetljivim pitanjima, državne strukture mijenjaju samo onoliko koliko moraju. A izgleda da sve manje moraju, jer je unutrašnji pritisak slab, a politika uslovljavanja pokazuje svoja ograničenja, kazao je Muk.

Evropski puls – je elektronski časopis koji izdaje Centar za građansko obrazovanje (CGO)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *