Monitoring izvještaj: Odbor za bezbjednost i odbranu

Odbor za bezbjednost i odbranu je najaktivniji skupštinski odbor u pogledu kontrolne funkcije, imajući u vidu da je u ovom odboru održano čak dvije trećine svih kontrolnih saslušanja u svim radnim tijelima Skupštine tokom prva tri kvartala. Odbor je u periodu od 17. decembra 2020. do 1. oktobra 2021. godine održao sedam sjednica na kojima je sproveo kontrolna saslušanja 15 predstavnika izvršne vlasti, dok konsultativnih saslušanja nije bilo.

Pored dominantne fokusiranosti na kontrolna saslušanja, Odbor nije u dovoljnoj mjeri koristio kontrolne mehanizme prilikom razmatranja izvještaja o radu institucija i stanju u oblasti bezbjednosti i odbrane. Naime, Odbor za bezbjednost i odbranu u posmatranom periodu nije donio zaključke i preporuke kojima bi se uticalo na unapređenje rada institucija čije izvještaje su članovi i članice u Odboru razmotrili, ali nisu podržali.

Sa druge strane, kao vidljivi pomak u radu Odbora za bezbjednost i odbranu može se istaći prohodnost opozicionih predloga tokom sjednica. Činjenica da su sve tri opozicione inicijative za održavanje kontrolnih saslušanja imale prohodnost od strane većine članova Odbora, kao i da su rezultirale zakazivanjem kontrolnih saslušanja predstavnika izvršne vlasti, može poslužiti kao pozitivan primjer drugim skupštinskim radnim tijelima.

Kada je riječ o razmatranju i regulisanju normative u sektoru bezbjednosti i odbrane, Odbor je u potpunosti bio pasivan tokom posmatranog perioda. Odbor za bezbjednost i odbranu tokom prva tri kvartala 2021. godine nije iskoristio šansu da kao zainteresovano radno tijelo razmotri jedan od najvažnijih zakona u oblasti bezbjednosti, Predlog zakona o unutrašnjim poslovima.

Za unapređenje rada Odbora, potrebno je da Odbor koristi institut zainteresovanog radnog tijela i razmatra one predloge zakona kojima su obuhvaćena pitanja iz oblasti bezbjednosti i odbrane, kao i da predlaže zaključke i preporuke povodom razmotrenih izvještaja i održanih kontrolnih saslušanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *