Monitoring izvještaj o slobodi javnog okupljanja

Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama iz 2016. godine donio je značajne novine za slobodu okupljanja u Crnoj Gori, koja je Ustavom garantovano pravo građana i građanki. Ovo pravo sastavni je dio temelja demokratskog društva i neodvojivo od slobode izražavanja. Može se reći da se radi o kolektivnom izražavanju stavova o pitanju koje je povod za okupljanje.

Početak sprovođenja projekta „Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru”, koji sprovode Institut alternativa (IA) i Akcija za ljudska prava (HRA), precizno je koincidirao sa početkom najvećih protesta u istoriji Crne Gore. Dodatno, četiri mjeseca nakon početka projekta počinje i nezapamćena pandemija odnosno epidemija prouzrokovana virusom kovid-19, što je takođe imalo uticaj na slobodu javnih okupljanja. Ove okolnosti su pojačale potrebu nezavisnog monitoringa i ocjene stanja u ovoj oblasti, a u cilju zaštite prava građana i građanki.

Uprkos vanrednim okolnostima, broj okupljanja u izvještajnom periodu bio je najmanje 898, a vjerovatno i veći, budući da su okupljanja bila česta, masovna i često neprijavljena. Da bismo imali pravu sliku o tome o kolikom porastu je riječ, treba podsjetiti da je npr. u 2014. godini bilo svega nekoliko okupljanja, pa su 30 okupljanja u 2015. godini institucije okarakterisale kao značajan pomak.

Monitoring izvještaj ima za cilj da prepozna pozitivne i negativne tendencije u vezi sa javnim okupljanjima i da dâ preporuke za unapređenje postojećeg stanja. Prvi monitoring izvještaj odnosi se na slobodu okupljanja u devetomjesečnom periodu, od decembra 2019. godine do septembra 2020. godine, dok će drugi izvještaj obuhvatiti narednih devet mjeseci, zaključno sa majem 2021. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *