Monitoring izvještaj o slobodi javnih okupljanja u Crnoj Gori

(septembar 2020 - maj 2021)

Osmomjesečni izvještajni period obilježilo je održavanje 180 javnih okupljanja, što je tek 28 odsto u odnosu na prva tri kvartala 2020. godine. Privremeno je zabranjeno šest javnih okupljanja, što je identično broju okupljanja koja su zabranjena u prethodnom izvještajnom periodu. Ipak, udio okupljanja koja su rezultirala nasiljem ili neredom je u porastu: skoro 10 odsto okupljanja nije bilo mirno, dok je udio okupljanja koja su rezultirala nasiljem ili neredom tokom prvih devet mjeseci 2020. godine bio 1,3 odsto. Trend velikog udjela neprijavljenih okupljanja evidentan je od početka 2020. godine: preko 75 odsto okupljanja održanih tokom 2020. i prvih pet mjeseci 2021. godine nije bilo prijavljeno, što onemogućava policiji da pravovremeno napravi plan obezbjeđenja.

Zakonske manjkavosti, naročito u pogledu regulisanja spontanih okupljanja, nastavile su da proizvode pravnu nesigurnost. Zabilježeno je i selektivno postupanje policije, koja je 12. maja 2021. upozorila učesnike protesta podrške Palestini u Podgorici da se raziđu, a nije učinila isto prema učesnicima masovne litije održane istog dana u Nikšiću. Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je preovladavajući stav da policija ne upotrebljava prekomjernu silu, ali ipak, 53 odsto građana smatra da nadležni organi postupaju selektivno, primjenjujući neopravdana ograničenja u odnosu na određene vrste i organizatore okupljanja.

Neophodno je bolje regulisanje spontanih javnih okupljanja i usklađivanje Zakona sa Ustavom u dijelu trajne zabrane javnih okupljanja. Nadležni organi pri definisanju epidemioloških mjera treba da nastoje da preduprijede kontraefekte, poput neprijavljenih okupljanja. Treba nastaviti profesionalno usavršavanje policijskih službenika u pogledu postupanja u odnosu na spontana i neprijavljena okupljanja, ali raditi i na edukaciji građana u pogledu njihovih prava i obaveza, kao i na jačanju parlamentarnog nadzora ostvarivanja prava na slobodu okupljanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *