Milena Muk u Reflektoru o postizbornoj javnoj upravi

Da li se masovno, postizborno zapošljavanje otrglo kontroli, da li odlazeća vlast period tranzicije koristi da se oduži lojalnim kadrovima zapošljavanjem u javnom sektoru i da li nova vlast može sprovesti reviziju takvih odluka – neke su od tema emisije Reflektor, emitovane na TV Vijesti, o kojima je govorila Milena Muk, istraživačica javnih politika u Institutu alternativa.

Kontinuitet masovnog zapošljavanja u javnoj upravi je realnost, glavni resurs i osnovni mehanizam dosadašnjeg opstanka odlazeće vlasti, kazala je Muk komentarišući vijest o 700 nedavno zaposlenih službenika u javnoj upravi. Ipak, naglašava da nije svako zapošljavanje u tranzicionom periodu vlasti a priori nezakonito ili neopravdano, kao i da u pojedinim službama vjerovatno postoje opravdane kadrovske potrebe, ali da zakonske nedorečenosti stvaraju bojazan da će odlazeća vlast u formalno pravnim okvirima izvršiti zloupotrebu.

Uprkos čestim apelima Instituta alternativa da Upravna inspekcija mora raditi na tome da spriječi takve zloupotrebe, uloga ovog organa je nepravedno zanemarena, dok sa druge strane, masovna zapošljavanja ni zakonski okvir nije onemogućio jer kadriranje nije zasnovano na potrebama i planovima.

”Plan optimizacije javne uprave pokazao je maskiranje i simulaciju reformi. Plan nije sproveden na način da se javna uprava optimizuje i postane funkcionalna u toj mjeri da na dovoljno efektivan način isporučuje usluge građankama i građanima”, navodi Muk, i dodaje da je zabrinjavajuće to što umjesto smanjenja zaposlenih na centralnom nivou, odlazeća vlast usporavanje rasta zaposlenosti predstavlja kao uspjeh.

Osvrnuvši se na predstojeći period konstituisanja vlasti, Muk je u emisiji upozorila da nova većina mora odgovornije postupati i u kadrovskom upravljanju koristiti samo one institute koje ima na raspolaganju, kako se ne bi ponovilo da građani i građanke iz svojih džepova plaćaju milionske sudske sporove, za koje navodi da su najbrutalniji dokaz lošeg funkcionisanja javne uprave. Ona je podsjetila da, iako se nažalost nisu često primjenjivali do sada, u sistemu postoje instituti vrednovanja radne uspješnosti, utvrđivanja disciplinske, materijalne pa čak i krivične odgovornosti za sve koji ne rade svoj posao u javnoj upravi.

”Moja glavna bojazan je da ćemo mi završiti sa jednim totalno izopačenim sistemom – da ćemo na pozicijama koje su političke i na kojima u idealnim uslovima trebaju da budu političari, imati eksperte, a da ćemo na onim pozicijama koje su ekspertske licitirati politički i od toga praviti predmet političkih dogovora”, kazala je Muk komentarišući nezvanične informacije o postavljanju direktora Kliničkog centra i Fonda za zdravstvo, dodavši da Institut alternativa smatra neprihvatljivim licitiranje imenima unaprijed za pozicije u javnoj upravi koje su formalno predmet javnog konkursa.

Osim Milene Muk, gosti emisije emitovane 6. oktobra 2020. godine, bili su i Goran Danilović, funkcioner Ujedinjene Crne Gore, Boris Marić, izvršni direktor Centra za građanske slobode i Rade Milošević, građanski pokret URA.

Cijelu emisiju ”Reflektor” možete pogledati na linku:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *