“Kuća građanskog društva” tema sjednice Savjeta za razvoj NVO

Na sjednici Savjeta za razvoj nevladinih organizacija, koja je održana danas, druga tačka dnevnog reda je bila ”Razmatranje odgovora Vlade na pitanje Savjeta o projektu Kuće građanskog društva“.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa i član Savjeta, Stevo Muk, je na ranijoj sjednici Savjeta (održanoj 17. novembra 2014.godine), inicirao da se zatraži Informacija o pregovorima (razgovorima) između Vlade (Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja) sa Rockefeller Brothers Foundation (RBF), sa sjedištem u New Yorku, nevladinom fondacijom “Fond za aktivno građanstvo” (FAKT), nevladinim udruženjem “Centar za demokratsku tranziciju” (CDT), nevladinom fondacijom “Građanska alijansa” (GA) i Glavnim Gradom Podgorica na izgradnji građevinskog objekta pod nazivom ”Kuća građanskog društva” u Podgorici. Naime, prema saznanjima iz medija, namjera Vlade je da trajno ustupi ovim NVO određeno građevinsko zemljište u vlasništvu države Crne Gore, Glavni grad Podgorica oslobodi plaćanja komunalija ove tri nevladine organizacije/fondacije, a da RBF finansira izgradnju građevinskog objekta koji će biti vlasništvo ovih NVO. Inicijativu u cjelini možete pronaći ovdje

U međuvremenu, Savjetu je stigao odgovor na ovaj zahtjev, koji možete preuzeti ovdje.

U nastavku prenosimo Stevovo izlaganje na današnjoj sjednici, u kojem je ukazao na problematična pitanja koja prate cijeli ovaj slučaj, a koja odgovor Vlade dodatno komplikuje, uz prijedlog zaključaka koje bi odbor trebalo da usvoji:

– – –

“Neprijatno sam iznenađen načinom na koji nas je Vlada informisala o ovom projektu. Način na koji nas Vlada informiše govori o odnosu Vlade prema ovom Savjetu i predstavnicima nevladinih organizacija. Ne govorim to samo zbog činjenice da je od dana kad smo donijeli odluku da vladi uputimo pitanje do dana kada savjet razmatra odgovor prošlo više od 60 dana. Mislim prije svega na sadržaj odgovora.

Jedina novost koju saznajemo iz odgovora Vlade, jeste informacija da je valjda prošle godine (jer u odgovoru nije naveden datum) održan sastanak predstavnika tri organizacije: Građanska alijansa (GA), Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Fondacije za aktivno građanstvo (FAKT) sa premijerom Milom Đukanovićem. Takođe, Vlada nas je upoznala sa činjenicom da je nakon tog sastanka održan niz sastanaka predstavnika vlade, Glavnog grada i ove tri nevladine organizacije za koje vlada tvrdi da predstavljaju “trougao – istraživački centar – istraživačko novinarstvo i dodjela projekata drugim NVO”.

Iz odgovora Vlade Crne Gore na čijem je čelu Milo Đukanović nismo saznali ni koliki je finansijski doprinos Vlade i Glavnog grada izgradnji kuće niti što je sadržaj ”projekta Kuće građanskog društva”. S tim u vezi, ne zvuči ubjedljivo tvrdnja iz odgovora Vlade:

“Utvrđeno je da će finansiranje projekta, uključujući i izgradnju Kuće građanskog društva preuzeti Fonda Braće Rokfeler (SAD)”.

Ako bi ova tvrdnja Vlade bila tačna, onda ne bi bilo potrebe ni da se predstavnici CDT, Građanske alijanse i FAKT-a sastaju sa Milom Đukanovićem niti da Vlada Mila Đukanovića izražava “spremnost da učestvuje u ovom projektu”.

Odgovor Vlade ne sadrži gotovo nijednu novu informaciju u odnosu na informacije koje su već objavili mediji. Iz tog razloga, ja imam pravo da sumnjam kako Vlada u ovom slučaju krije neke najvažnije informacije o ovom projektu. Nažalost, opšte je pravilo — tamo gdje nema transparentnosti, gdje postoji višak diskrecije, ima najviše rizika za korupciju. Mislim da je to teret koji ne bi smjela da nosi ni Vlada ni kolege iz NVO sektora.

Mi, nevladine organizacije, moramo se zalagati za istovjetne principe bez obzira ko je u pitanju. Upravljanje državnom imovinom, oslobađanje pojedinih subjekata plaćanja finansijskih obaveza koje su ustanovljene zakonom, jesu pitanja od javnog interesa I ne možemo okrenuti glavu samo zato što je riječ o NVO. Na kraju, ne možemo pristati na vladinu idealizaciju jednog kruga subjekata među NVO, dok se drugi u NVO sektoru od te iste vlasti satanizuju.

Želim da, kao što sam to već nekima od kolega iz “trougla” kazao, još jednom naglasim da moj cilj ni u svojstvu člana Savjeta ni u svojstvu Predsjednika UO Instituta alternativa nije da na bilo koji način osporim realizaciju ovog projekta.

Moja isključiva namjera jeste, a bilo bi mi drago da to bude i zajednički stav Savjeta, da i druge nevladine organizacije mogu da realizuju slične projekte, ali da to mogu da urade u skladu sa javnim, jasnim i preciznim propisima, a ne da moramo da idemo kod Mila Đukanovića da bi ostvarili neko svoje pravo.

Predlažem da Savjet tim povodom usvoji sljedeći zaključak:

Savjet izražava nezadovoljstvo sadržajem odgovora Vlade na pitanje Savjeta u vezi sa Projektom izgradnje Kuće građanskog društva u Podgorici. Iz odgovora koji nam je dostavljen, ne može se saznati mnogo o sadržaju projekta Kuće građanskog društva.

Iz odgovora Vlade se ne može zaključiti ni koja pitanja će se urediti memorandumom između Vlade, RBF, GA, CDT i FAKT. Iz odgovora Vlade nije jasno kolika je finansijska ili druga pomoć Vlade i Glavnog grada izgradnji ove Kuće i na koji način i kojom dinamikom će ona biti realizovana. Takođe, nije jasno u skladu sa kojom usvojenom i zvaničnom politikom i pravnim propisom se planira učešće vlade i Glavnog grada, kao ni da li je vlada razmotrila pravna ograničenja za realizaciju jednog ovakvog projekta,

Takođe, iz odgovora nije jasno ni kada je i gdje održan sastanak Mila Đukanovića i predstavnika Građanske alijanse, Centra za demokratsku tranziciju CDT i FAKT-a.

Savjet podsjeća Vladu da država Crna Gora nema programe podrške namijenjene:

Istraživačkom novinarstvu, istraživačkim centrima niti organizacijama koje dodjeljuju grantove drugim nevladinim organizacijama.

Savjet podsjeća Vladu da država Crna Gora nema jasne, pisane, transparentne i fer procedure za dodjelu državne imovine nevladinim organizacijama, kao ni za oslobađanje plaćanja komunalija, ali ni za ustupanje gradskog građevinskog zemljišta bez naknade nevladinim organizacijama.

Savjet poziva Vladu da prije donošenja bilo kakvih pravno obavezujućih odluka sa finansijskim posljedicama u vezi sa projektom KGD, pripremi i usvoji politiku i proceduru za državnu podršku nevladinim organizacijama u vezi sa obezbjeđivanjem poslovnog i kancelarijskog prostora za NVO, a u skladu sa kojom će se sprovesti I radnje na realizaciji projekta Kuće građanskog društva, ali i otvoriti mogućnosti da druge NVO konkurišu za ostvarivanje srazmjernih prava.

Savjet podsjeća da je Strategijom razvoja nevladinih organizacija predviđeno usvajanje akata kojima se definiše politika dodjele prostora za korišćenje nevladinim organizacijama.

Povezane vijesti:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *