Konsultativna konferencija “Građanska kontrola policije i primjedbe javnosti”

Istraživačica javnih politika, Dina Bajramspahić, učestvovala je na konsultativnoj konferenciji Savjeta za građansku kontrolu policije i civilnog društva održanoj 5. februara pod nazivom “Građanska kontrola policije i primjedbe javnosti”. Konferencija je okupila predstavnike 20 organizacija za ljudska prava i demokratsku tranziciju.

Dina je predstavila nalaze Instituta alternativa u vezi sa dosadašnjim rezultatima građanske kontrole policije iz izvještaja “Procjena integriteta policije u Crnoj Gori” i dala sugestije za unapređenje rada, imajući u vidu da je tek formiran novi saziv Savjeta.

On je ukazala da Savjet ima najskromnija zakonska ovlašćenja u odnosu na ostala tijela za nadzor policije i da to treba mijenjati. Upravo zato što Savjet ima ogroman entuzijazam i želju da kvalitetno radi, treba napraviti balans u pogledu jačanja ovlašćenja. Takođe je istakla da je nedovoljno informacija o implementaciji ocjena i zaključaka Savjeta, te da je prirodno da partner Savjeta bude skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu. Kritikovala je i budžet Savjeta i ocijenila da je on godinama na niskom nivou.

Izvještaj sa konferenciji u cjelini možete naći ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *