Konferencija o nadzoru nad prikupljanjem podataka (DCAF, Ohrid)

Naša istraživačica javnih politika, Dina Bajramspahić, pozvana je od strane Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF) da bude jedan od govornika na trodnevnom okrugom stolu održanom na Ohridu od 24-26. juna ove godine.

Tema okruglog stola bila je „Nadzor nad obavještajnim i bezbjednosnim službama – nadzor nad prikupljanjem podataka“ i kreiran je prvenstveno za poslanike dva odbora Skupštine Kosova koja se bave pitanjima bezbjednosti (Odbor unutrašnje poslove, bezbjednost i nadzor nad Kosovskim snagama bezbjednosti, i Odbor za nadzor nad Obavještajnom agencijom Kosova), za predstavnike relevantnih ministarstava i međunarodnih organizacija sa Kosova, kao i predstavnike stručnog osoblja ova dva odbora.

Dina je imala prezentaciju u okviru IV sesije okruglog stola koja je bila posvećena „Okvirima za presretanje telekomunikacija – iskustva iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore“. Njeno izlaganje je bilo „Procjena pravnog okvira za primjenu mjera tajnog nadzora i izazovi za nadzor u Crnoj Gori“. Tokom prezentacije je ukazala na stepen usklađenosti sa standardima pravnog okvira za primjenu MTN od strane ANB i Uprave policije, na probleme u primjeni mjera, a poseban osvrt bio je na praktičnim preprekama za efikasno vršenje nadzora nad primjenom istih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *