Konferencija “Iskustva NVO u procesu evropske integracije Crne Gore: Postignuća i izazovi”

Jovana Marović, koordinatorka istraživanja u Institutu alternativa, učestvovala je danas na konferenciji pod nazivom „Iskustva NVO u procesu evropske integracije Crne Gore: Postignuća i izazovi“, koju je organizovao Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Jovana je govorila na prvom panelu „Iskustvo NVO u radu radnih grupa za pripremu pregovora“. Navodeći da predstavnici NVO u Radnim grupama imaju selektivan pristup informacijama, ocijenila je da je njihova pozicija neravnopravna zbog manjka transparentnosti, te da postoji veliki broj prepreka na koje nailaze i predstavnici NVO i javnost tokom informisanja o sprovođenju Akcionih planova. Sjednice Savjeta za vladavinu prava su zatvorene, dok se na sjednicama Radnih grupa diskutuje samo o tehničkim detaljima o procesu izvještavanja, a ne o stvarnim problemima. Još jedan od problema, kako je navela, jeste neobjavljivanje komentara Evropske komisije (EK) na ključne nacrte i predloge, izvještaja ekspertskih misija EK i promjena u pregovaračkoj strukturi.

„Vlada ipak ima šta da krije, odnosno kanali komunikacije trenutno omogućavaju Vladi da neke bitne informacije vezane za proces krije od članova Radne grupe NVO sektora, pa i od druge zainteresovane i stručne javnosti“, rekla je Jovana, navodeći da neki od komentara na zakonodavstvo nisu dostupni, i to ne samo nevladinim organizacijama, već ni poslanicima u Skupštini Crne Gore.

Dio Jovaninog izlaganja možete pogledati na linku ispod.

Pored Jovane, na panelu su govorili i Boris Marić iz NVO Centar za građansko obrazovanje, Nataša Kovačević NVO Green Home, Miodrag Radović, sekretar Pregovaračke strukture, dok je panelom moderirala Ana Novaković, izvršna direktorica CRNVO.

CRNVO je konferenciju organizovao u saradnji sa Udrugom za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura Plus.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *