Komentari, primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o javnim nabavkama

Nacrt Zakona o javnim nabavkama pravi određene iskorake u pravcu usaglašavanja sa direktivama Evropske unije koje regulišu oblast javnih nabavki, naročito u smislu uvođenja novih procedura koje propisuju direktive. Takođe, djelimično su bolje regulisane nabavke male vrijednosti, na šta smo takođe više puta ukazivali kao na problem, odnosno lošu regulisanost u važećem zakonu.

Tu prvenstveno mislimo na uvođenje obaveze da se za ove nabavke moraju prikupiti najmanje tri ponude, kao i na obavezu objavljivanja zahtjeva za prikupljanje ponuda i fakture/ugovora u Elektronskom glasniku. Ipak, u Nacrtu zakona vidimo prostor za dalje unaprjeđenje i predloženih rješenja kojima će se regulisati ove nabavke.

U postojećem Nacrtu zakona postoji prostor za dodatna unaprijeđenja i u dijelu regulisanja centralizovanih nabavki, planiranja javnih nabavki, kriterijuma za izbor najpovoljnije ponude, uređenja nabavki u oblasti bezbjednosti i odbrane, kao i prekršajne odgovornosti za kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Kada su u pitanju nabavke u oblasti bezbjednosti i odbrane, naročito je važno uzeti u obzir Zakon o unutrašnjim poslovima, čija je priprema u toku, kako bi se Zakon o javnim nabavkama u dijelu nabavki u oblasti bezbjednosti i odbrane i Zakon o unutrašnjim poslovima na vrijeme usaglasili u dijelu regulisanja ovih nabavki.

Preuzmite komentare, primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o javnim nabavkama

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *