Komentar na izvještaj o radu Komisije za koncesije za 2010. godinu

U Izvještaju o radu Komisije za koncesije za 2010. godinu se navodi da je Komisija sačinila registar ugovora o koncesijama što još uvijek nije slučaj jer se iz same Vlade navodi da je u toku „fizičko“ sređivanje registra. Takođe, u samom izveštaju se dalje ističe da će registar biti objavljen na internet stranici Komisije za koncesije u najkraćem mogućem roku. Nije precizirano kada bi se moglo očekivati da registar bude dostupan putem interneta, a istovremeno nije konstatovano da Komisija za koncesije ne posjeduje svoju internet stranicu.

Komisija za koncesije je sačinila Izvještaj o radu za 2010. godinu 31. marta 2011. godine. Na osnovu člana 16 Zakona o koncesijama, Komisija za koncesije je u obavezi da dostavlja godišnje izvještaje o radu Vladi Crne Gore, i na uvid Skupštini Crne Gore i opštinama

Međutim, izvještaj o radu Komisije za koncesije za 2009. godinu nije objavljen, mada je Komisija za koncesije osnovana u septembru 2009. godine i trebalo je da uradi izvještaj za četiri mjeseca rada. Uz to, od usvajanja Zakona koncesijama u januaru 2009. godine, do imenovanja Komisije za koncesije u septembru 2009. godine, poslove iz njene nadležnosti je obavljala Komisija za koncesije i BOT aranžmane.

Komisija za koncesije je tokom 2010. godine: 1. Razmatrala i odobrila firmi D.O.O. “Tujko” proširenje istraživačko-eksploatacionog prostora „Rudine“ u Nalježićima, Opština Kotor; 2. Odbila prigovor o povredi zakona koji je podnijela kompanija „Bondtech Corporation Somerset KY USA“ kao potencijalni investitor za finansiranje, izgradnju i upravljanje medicinskim otpadom u Crnoj Gori, nakon čega je ova kompanija podnijela tužbu Ustavnom sudu, koja je, takođe odbijena; 3. Odobrila produženje prava kompaniji DOO „Šišković“ na eksploataciju kamena na ležištu „Visočica“; 4. Obrazovala radnu grupu za razmatranje dokumentacije u vezi sa zahtjevom AD „Zavod za izgradnju Bara“ o produženju prava na eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na ležištu „Velji Zabio“.

Vlada je, 3. septembra 2009. godine, imenovala Komisiju za koncesije i njeni članovi su: mr Slobodan Perović (predsjednik, Ministarstvo ekonomije), dr Radonja Minić (član, Ministarstvo ekonomije), prof. dr Miodrag Bulatović (član, Skupština Crne Gore), Vuk Božović (član, Skupština Crne Gore), Tamara Gačević (član, Ministarstvo finansija), Zoran Radonjić Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), Velimir Perišić (član, Zajednica opštine), Zoran Vulević (član, Udruženje poslodavaca).

Jovana Marović
Koordinator istraživanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *