Koliko se kasnilo sa dostavljanjem prijedloga budžeta Skupštini

Vlada je danas trebalo da Skupštini preda prijedlog budžeta za 2021. godinu.

Ovogodišnje kašnjenje se predstavlja kao presedan u nekim krugovima, pa podsjećamo da je to više pravilo nego izuzetak – od prethodnih šest budžeta, samo su dva dostavljena Skupštini na vrijeme, a četiri puta se kasnilo.

Najdrastičnije se kasnilo upravo nakon prethodnih parlamentarnih izbora 2016. godine kada su poslanici dobili budžet tek 21. decembra i već nakon 7 dana ga usvojili (što je otprilike bila mjera parlamentarnog bavljenja budžetom 26. saziva Skupštine).

Drugim riječima, i ranije se dešavalo i još uvijek nije nemoguće da se budžet predloži i usvoji prije kraja godine i time izbjegne privremeno finansiranje. Ukoliko se istraje u najavljenoj reorganizaciji, sklapanje budžeta će biti otežano, ali uz precizan “šifrarnik” gdje idu stari resori i kako se transformišu, isti se može sklopiti na vrijeme. Kao što smo ranije upozorili kod kapitalnog budžeta, budžet se pravi mjesecima i nije bilo ni izvodljivo da nova skupštinska većina za 2021. već skocka budžet samo po sopstvenim principima. Prvi pravi test za novu vladu će biti Fiskalna strategija, gdje ćemo moći da pročitamo kako se to njihova vizija budžeta razlikuje od dosadašnje.

Inače, sedam godina kako je na snazi sistemski zakon o budžetu koji nalaže da se prijedlog budžeta mora dostaviti Skupštini do 15. novembra. Ovaj rok je nastao kao posljedica cjenkanja između Vlade i poslanika 2014. godine, podstaknut najviše našim zalaganjem da se Skupštini mora dati više vremena da razmotri budžet. Međunarodni standard je dostavljanje budžeta parlamentu čak 3 mjeseca prije početka budžetske godine – mi smo jedva izvukli i mjesec i po.
Za vrijeme prethodnog saziva, skupštinsko razmatranje budžeta je doživjelo sunovrat, uz obesmišljavanje ili odbacivanje teško stečenih dobrih praksi.

Nadamo se da će novi saziv to promijeniti i pratićemo da li će se to desiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *