Koliko kasno je prekasno?

Odbor za bezbjednost i odbranu odugovlači raspravu o izvještaju Uprave policije

Odbor za bezbjednost i odbranu ulazi u četvrti kvartal, a da još uvjek nije razmotrio izvještaj o radu Uprave policije za 2010. godinu.

Prema Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, Odbor je dužan da razmotri godišnji izvještaj o radu Uprave policije. Prema usvojenom Planu vršenja nadzorne uloge Odbora za bezbjednost i odbranu, izvještaj Uprave policije je trebao proći kroz nadzor parlamentaraca u drugom kvartalu 2011.

Kako upravo ulazimo u četvrti kvartal 2011, Institut alternativa želi da podsjeti na ovu obavezu i ukaže na zabrinjavajući silazni trend u stepenu aktivnosti Odbora za bezbjednost i odbranu.

Generalna praksa raspravljanja izvještaja o radu za proteklu godinu u drugoj polovini tekuće godine obesmišljava sam cilj izvještavanja. Kašnjenjem u razmatranju godišnjeg izvještaja Uprave policije za 2010. gubi se na aktuelnosti, s obzirom na to da treba raspravljati o događajima iz prošle godine nakon devet mjeseci.

Podsjećamo da su niz obaveza iz Mišljenja Evropske komisije posredno ili neposredno povezani sa radom Uprave policije. Između ostalih, to su sprovođenje Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje borbe protiv organizovanog kriminala, pojačana saradnja sa regionalnim i partnerima iz EU, efikasna obrada kriminalističkih obavještajnih podataka i povećanje kapaciteta za sprovođenje zakona i koordinaciju.

Ovo je bio jedan od razloga da se upravo izvještaju Uprave policije posveti dužna pažnja i parlamentarnim nadzorom pomogne u rješavanju i razjašnjenju pitanja koja su bila povod za izricanje ovakvih zahtjeva od strane EK.

Problem sa zakašnjenjem u raspravljanju izvještaja o radu Uprave policije dobija na značaju kada se u obzir uzmu i ostale, brojne obaveze koje čekaju Odbor u posljednjem kvartalu. Od razmatranja izvještaja o učešću Vojske CG u mirovnim misijama, izvještaja o spoljnoj trgovini kontrolisanom robom za 2010. godinu, o prijedlozima budžeta za 2012. institucija nad kojima vrši nadzor, razmatranje izvještaja o primjeni mjera tajnog nadzora, itd. Ukoliko i poslanici iz redova opozicije odluče da iskoriste svoje zakonsko pravo i makar u toku drugog redovnog zasijedanja održe sjednicu sa dnevnim redom po sopstevnom nahođenju, eto još više obaveza za Odbor koji u ovoj godini još uvjek nije održao nijedno kontrolno ili konsultativno saslušanje. Po svemu sudeći, čeka nas vrlo uzbudljiv i dinamičan kvartal kada je riječ o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Marko Sošić
Saradnik na projektima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *