Kapitalni budžet za narednu godinu je već napravljen i čeka novu Vladu


Kako se približavaju rokovi za usvajanje budžeta za narednu godinu (i dok buduću vladu upozoravaju na smjernice fiskalne politke i fiskalnu strategiju, koje ranija vlada(e) nikada nije usvojila na vrijeme niti ih poštovala) podsjećamo na rokove za moguće najvažniji dio budžeta – kapitalni.

Na kapitalnom budžetu za 2021. godinu radi se već gotovo godinu dana, projekti su predloženi, bodovani, izabrani i nova Vlada može napraviti svoj izbor od ponuđenih.

Za predlaganje novih je prekasno – metodologija izrade prijedloga projekata zahtijeva mjesece rada na analizama i procjenama. Naknadno uključivanje nerazrađenih ideja bi bilo mimo procedura, populistički i neozbiljno.

Za narednu godinu, predložen je 21 novi kapitalni projekat, ukupne vrijednosti 111 miliona eura*. Njih su predložile opštine Kolašin i Mojkovac, Ministarstvo zdravlja i Uprava za saobraćaj.

Ukupno je predloženo 112 projekata – od kojih 52 već započeta i koji se ne boduju i nastavljaju se kao prioritet. Od 60 novih predloženih projekata, 39 je odbijeno – zato što predloženi projekti nisu bili povezani sa strateškim dokumentima, nisu urađene potrebne analize i procjene ili projekti nisu dostavljeni na propisan način.

Iako to mogu učiniti svi, za narednu godinu samo je 20 organa predložilo kapitalne projekte – od toga samo 6 od 17 ministarstava, 9 od 24 opštine. Od tih 9 opština koje su uspjele da predaju projekte, samo su projekti Kolašina i Mojkovca prihvaćeni – nijedna druga opština nije uspjela da zadovolji kriterijume.

Svako može bez mnogo razmišljanja kritikovati i predlagati škole, bolnice, parkove.

Nova vlada treba da napravi sistem u kojem će planiranje i izgradnja kapitalnih projekata biti efikasno i transparentno. Dva izvještaja o uspjehu Državne revizorske institucije o kapitalnom budžetu i problemima sa projektima koji traju skoro deceniju su dobro štivo za početak rješavanja problema.

Nama je osim toga, posebno važno imati kapitalni budžet, u kojem će:

   • građani moći da učestvuju u njegovoj pripremi,
   • poslanici Skupštine biti konsultovani u ranim fazama pripreme budžeta,
   • svi projekti biti jasno vidljivi u Zakonu o budžetu sa svojim iznosima, stvarajući tako zakonsku obavezu za nosioce projekata,
   • u svakom trenutku znati šta se dešava sa projektima koji se sprovode i koliko je novca potrošeno.

A tu su i problemi da ni organi ni opštine ne znaju da pripreme projekte u skladu sa pravilima, da se neki organi godinama žale na probleme, a ne predlažu njihovo rješavanje, itd.

Ako želite više informacija o tome koji su to projekti predloženi i kako su bodovani, ovdje možete preuzeti cijelu listu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *